IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платината през 2023 г.: По-висока цена, по-голямо търсене

Според Световния съвет за инвестиции в платина през 2023 г. ще настъпи дефицит в предлагането, като търсенето ще нарасне с 19%

15:36 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на платината скача с над 20 процента от края на септември досега, като е на път да отбележи най-доброто си тримесечие от 2009 г. насам, съобщава БТА, позовавайки се на информация на CNBC.

От 2019 г. насам Китай внася огромни количества платина, което води до ограничения при предлагането на добития ценен метал в останалата част от света, според Световния съвет за инвестиции в платина.

Базираната в Лондон организация очаква през 2023 г. да настъпи дефицит в предлагането на платина, като търсенето ще нарасне с 19%, а предлагането - само с 2%. Търсенето на платина в индустриалната сфера ще се увеличи с 10 на сто в сравнение с 2022 г.

Прогнозите са, че ще продължи да се увеличава търсенето на ценния метал за нуждите на автомобилостроителната индустрия през идната година. В бижутерийния бизнес то се очаква да остане без промяна, се казва в съобщение до медиите на Световния съвет за инвестиции в платина.

Платината е повишила стойността си с 9% през 2022 г. по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив в сравнение с други ценни метали. Златото губи около 1% от стойността си, среброто се повишава с приблизително 3 на сто, а паладият се понижава с 4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още