IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Украйна дава тласък на цената на златото и платината

Имиджът на златото като съхранител на стойност се подсилва още повече от отдръпването от рисковите активи и ускоряването на инфлацията в международен план

12:31 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Напрежението около натрупването на руски войски по границата с Украйна донесе нови ръстове при цената на златото и паладия, тъй като все повече инвеститори търсят убежище за своите средства.

Имиджът на златото като съхранител на стойност се подсилва още повече от отдръпването от рисковите активи и ускоряването на инфлацията в международен план. В петък цената отчете най-големия си ръст от почти четири месеца на фона на очакванията Федералният резерв да вдигне лихвите. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва в понеделник след понижение в петък от най-високото си равнище от 2019 г. насам.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза пред CNN в неделя, че налице е „отчетлива възможност да има голяма военна акция много скоро“ в Украйна, припомня Bloomberg. Русия многократно е отричала да готви нападение, а от Кремъл обвиняват Вашингтон в „истерия“. Русия е производител на около 40% от новодобития паладий, който се използва предимно в катализатори.

На спот пазара цената на златото поевтинява с близо 3% минути преди 11:30 ч. българско време до 1853,91 долара за тройунция, след като поскъпна с 1,8% в петък – най-големия ръст от 13 октомври. Паладият на свой ред поскъпва с 0,3% до 2313,75 долара за тройунция, след като в петък прибави близо 4%, достигайки ниво от 2398,25 долара за тройунция – най-високото му дневно равнище от 2 февруари.

Доларовият индекс Bloomberg Dollar Spot се покачва леко с 0,1%, след като прибави 0,2% в петък. Спот цената на среброто и платината расте в понеделник.

Спот цената на златото. Графика: Bloomberg

„Пазарите на паладий вече очакват възстановяването на търсенето на автомобилните катализатори тази година“, посочва Гавин Уенд, старши анализатор на MineLife Pty. „Но цените бяха допълнително пришпорени от пазарни страхове за растящата заплаха за доставките от конфликт около Украйна“, допълва той.

Пазарите следят и препускането на цените на петрола към прага от 100 долара за барел – който ще бъде достигнат за първи път от 2014 г. Поскъпването е двоен удар за световната икономика, тъй като допълнително ще влоши шансовете за възстановяване на световния растеж, като също така ускори и без това значителната инфлация.

„Настройването срещу риска и понижението на реалната доходност (по държавните ценни книжа – бел. ред) би трябвало да помогне на златото, но поскъпващият долар може да застраши по-нататъшните ръстове“, посочва Николас Фрапел, международен генерален мениджър към ABC Bullion. Поскъпването на суровия петрол може да увеличи притесненията за инфлацията и растежа, което най-вероятно ще стимулира още цената на златото, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още