IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати сесия на зелено, Nasdaq записа четвърти ден на повишения

Инвеститорите са в очакване на данните за потребителската инфлация в САЩ и на началото на сезона на отчетите

23:18 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси в САЩ записаха повишения в сряда, докато увереността на инвеститорите, че данните за инфлацията в страната, които предстои да бъдат публикувани в четвъртък (12 януари), ще покажат забавяне в ръста на цените и ще изпратят сигнал към Федералния резерв, че досегашните лихвени увеличения са изпълнили предназначението си, нарасна, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,8% към стойността си, достигайки 33 973,01 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,28% до 3969,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с 1,76% до 10 931,67 пункта, записвайки четвърта поредна сесия на зелена територия.

Щатските индекси записаха повишения в очакване на данните за инфлацията в страната. Източник: CNBC Щатските индекси записаха повишения в очакване на данните за инфлацията в страната. Източник: CNBC

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакват индексът на потребителските цени в САЩ да е нараснал с 0,1% на месечна и с 6,5% на годишна база през декември. Що се отнася до базовата инфлация (изключваща цените на храните и енергията), прогнозите са за ръст от 0,3% на месечна база (спрямо 0,2% месечен ръст през ноември) и 5,7% повишение спрямо декември 2021 г.

„С наближаването на края на кампанията на повишения на лихвените проценти, която Фед прави, технологичните акции може да преминат през възход“, каза Джина Болвин, президент на Bolvin Wealth Management Group. „Нека бъдем честни – миналата година те понесоха пълно поражение, затова има инвеститори, които искат да намерят добри оферти“.

Трейдърите са в очакване и на сезона на отчетите в САЩ, който започва в петък с данни за представянето на няколко големи банки, в т.ч. Bank of America, Citigroup, JPMorgan и Wells Fargo.

Европейският сорт петрол Брент поскъпна с 3,5% до 82,9 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 3,3% до 77,6 долара за барел.

Цената на златото се покачи с 0,25% до 1881,1 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,534%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още