IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата в САЩ изтриха оптимизма на Wall Street*

Акциите на Ford поевтиняват с над 7%, след като автомобилният концерн разочарова пазарите с отчета си

17:47 | 03.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват сесията с понижения, тъй като новите данни за безработицата в САЩ могат да накарат Федералния резерв да продължи с покачванията на лихвите за по-дълго време, отколкото се надяват инвеститори и икономисти, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,39% до 33 920,78 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,76% до 4147,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 120,97 пункта, или 0,99%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 12 079,85 пункта.

През януари броят на новонаетите служители в САЩ е нараснал, а процентът на безработицата е спаднал до 53-годишно дъно, показа докладът на Министерството на труда в петък. Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили с 517 хил. през миналия месец след ревизирания нагоре ръст от 260 хил. през декември. Междувременно равнището на безработица е спаднало до 3,4%, което е най-ниското ниво от май 1969 г., а средните почасови доходи са нараснали със стабилен темп. Експертите очакваха увеличение на безработицата до 3,6%.

„Днешният ден ще тества способността ни да можем да определяме добрите новини в потока от икономически данни като добри новини за пазарите“, коментира Арт Хоган от B. Riley Financial.

Книжата на Alphabet, компанията майка на Google, поевтиняват с над 2,8%, след като компанията отчете спад на нетната печалба до 13,62 млрд. долара от 20,64 млрд. долара за същия период на миналата година. Приходите на групата нараснаха до 76,05 от 75,33 млрд. долара. Анализаторите обаче се надяваха на 76,53 млрд. долара.

Акциите на Apple Inc. поскъпват с 1,8 на сто макар производителят на iPhone да отчете най-лошите си резултати за празничното четвърто тримесечие от четири години насам. Приходите са спаднали с 5,5% до 117,2 млрд. долара през декемврийското тримесечие, което обикновено е най-силният период на продажби на Apple през годината, и се оказаха далеч под средната оценка на Wall Street за 121,1 млрд. долара.

Цената на книжата на Amazon.com Inc. се понижава с 5,43 на сто, след като гигантът при онлайн търговията предупреди за период на намален растеж и сигнализира, че трудната икономическа среда влошава резултатите на бизнеса с изчислителни облаци, който е двигател на печалбата на компанията.

„Очакваме през следващите няколко тримесечия да има забавяне на темповете на растеж", заяви Брайън Олсавски, главен финансов директор на концерна. Според него насоките отразяват несигурността, която компанията продължава да изпитва по отношение на потребителските и корпоративните разходи в САЩ и в чужбина.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в петък (3 февруари). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в петък (3 февруари).

Amazon е генерирала нетна печалба от 278 млн. долара през четвъртото тримесечие в сравнение с 14,3 млрд. долара през предходния период, когато компанията отчете печалба от близо 12 млрд. долара от инвестицията си в производителя на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc.

Книжата на Qualcomm поевтиняват с 0,25%, след като производителят на чипове даде по-слаба прогноза за предстоящите месеци, отчитайки 12% понижение на приходите от продажби, което отразява отслабването на световния пазар на смартфони.

Цената на акциите на Broadcom се понижава с над 0,50%, въпреки че Хок Тан обяви, че компанията е готова за още придобивания след VMware.

Книжата на Ford Motor Co. изтриват над 7% от стойността си, след като автомобилният концерн разочарова пазарите с отчета си. В същото време книжата на Tesla поскъпват с над 4%.

Като цяло Nasdaq Composite се насочва към седмичен ръст от 4%, докато увеличението за петте дена при S&P 500 надхвърля процент. За момента Dow е надолу с 0,1% спад за седмицата.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК нараства съответно до 3,543% и 3,651 на сто.

Доларовият индекс записва ръст от 0,73% спрямо кошница от шест конкурентни валути до 102,53 пункта.

Златото се търгува при цена от 1892,40 долара за тройунция, което е спад от близо 2% в стойността на актива убежище.

* Информацията е актуална към 17:14 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още