IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ изненадващо спада още - до 53-годишно дъно

Фирмите наемат значително повече нови служители - в разрез с очакванията на експертите

16:45 | 03.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През януари броят на новонаетите служители в САЩ е нараснал, а процентът на безработицата е спаднал до 53-годишно дъно, показвайки неочаквано горещ пазар на труда, който вероятно ще засили решимостта на Федералния резерв да продължи серията си от повишения на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили с 517 хил. през миналия месец след ревизирания нагоре ръст от 260 хил. през декември, показа докладът на Министерството на труда в петък.

Равнището на безработица е спаднало до 3,4%, което е най-ниското ниво от май 1969 г., а средните почасови доходи са нараснали със стабилен темп. Експертите очакваха увеличение на безработицата до 3,6%, предава Ройтерс.

Данните надхвърлят и всички прогнози в анкета на Bloomberg сред икономисти, които очакваха увеличение на заетите със 188 000 и повишаване на равнището на безработица до 3,6%.

По данни на Министерството на труда на САЩ през януари средното почасово заплащане се е увеличило с 0,3% на месечна база. Увеличението за предходния месец беше ревизирано от 0,3 на 0,4%. В сравнение със същия месец на миналата година почасовото заплащане се е увеличило с 4,4% в началото на годината.

Фед остава под натиск 

Днешните данни подчертават устойчивостта на пазара на труда въпреки нарастващите разходи по заемите, спада в потребителското търсене и цялостната несигурна икономическа перспектива. Търсенето на работници продължава да изпреварва предлагането, което заплашва да задържи силния растеж на заплатите и да раздуе допълнително инфлацията.

Така ситуацията на пазара на труда остава напрегната - поне от гледна точка на централните банкери. Фед иска да ограничи инфлацията в страната и да охлади горещия пазар на труда с по-високи лихвени проценти. С оглед на забавящата се инфлация обаче неотдавна централната банка превключи на друга предавка и повиши основния лихвен процент само с четвърт процентен пункт - до новия диапазон от 4,50 до 4,75%.

Това бе знак за връщане към нормалността на паричната политика след поредица от сравнително големи повишения на лихвените проценти. Сега Фед може да се почувства принуден да реагира отново по-остро и да повиши лихвените проценти по-рязко. 

Доходността по държавните ценни книжа се повиши, докато фючърсите върху индекса S&P 500 се сринаха, а доларът поскъпна. Трейдърите на суапове повишиха прогнозата за това къде виждат пика на цикъла на Фед за вдигане на лихвите до близо 5% около средата на годината.

Наемането на служители се оказва широко застъпено в различните сектори, като водещи бяха туризмът и хотелиерството, професионалните и бизнес услугите и здравеопазването. Заетостта в държавната администрация се увеличи с най-много от юли насам, което отразява завръщането на служителите в Калифорнийския университет след края на стачката им. Най-голямата стачка във висшето образование в историята на САЩ бе организирана през декември в опит да се осигурят приемливи заплати, повече обезщетения за грижи за деца, разширен отпуск по семейни причини и други искания. Около 48 хил. академични работници във всичките 10 кампуса на Калифорнийския университет стачкуваха, включително асистенти, докторанти, преподаватели и стипендианти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Оф аман от зелки под път и над път .Искам да ми намериш кога в световната икономическа история инфлацията е била сваляна без безработица,стагнация и фалити.По долу човека го написа,хората харчат,това е проблема ,харчат прекалено,теглят кредити твърде много,бизнесите теглят кредити твърде много ,рецесията и леден душ за инфлацията гарнирана с безработица и фалити,спад в печалби и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... А прочете ли материалът ?! Търсенето на работници превишава предлагането ... :))) ... Освен това никъде никой не говори и желае , освен форумните спецове , за увеличаване на безработицата ... А единствено се предполага , че ще има , като следствие на предприетите действия с лихвите и изтеглянето на ликвидност ... !! ... Но света е "гладен" за хамерикански и европейски стоки и услуги ... Другите да се нагласяват спрямо нас бих забелезал ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, защото става като спирала и реално не ограничават покупките, защото хората имат пари и си ги харчат, тъй като си имат работа. Идеята на ФЕД е вдигайки лихвите, да накара някои бизнеси с кредити да намалят разходите си, да им е по-трудно да връщат заеми и да не теглят нови такива. Както и да редуцират разходите си и с намаляне на човешки ресурс. Другото важно нещо е да не вдигат заплати и хората да не могат да защото се получава спирала. Сега в момента сме в точно такава спирала в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... кавраков , защо хората трябва да са безработни ?! Защо да не могат да си изкарват почтено парите ?! Какъв е проблема да имат работа , да печелят , и да си купуват каквото им е необходимо ?! В момента единствено охлаждат търсенето на дълготрайни стоки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Лоша новина !Защо ?Ами защото Федералния резерв няма как да свали инфлацията при стабилни работни места ,горещ пазар на труда и потребители дето харчат ...мекото приземяване няма как да се състои .очакват ни тежки времена защото Централните банки ще вдигат още лихвите и заемите ще покскъпват още и още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още