IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започват новата седмица с песимизъм

Нарастващата доходност по облигациите тревожи инвеститорите

23:30 | 06.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските борси завършиха търговията в понеделник на червено, докато инвеститорите стават все по-предпазливи, с оглед на нарастващата доходност по облигациите, и следят най-новите финансови отчети на компаниите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 34,99 пункта, или 0,1%, приключвайки деня на ниво от 33 891,02 пункта. Индексът успя да се възстанови в известна степен, след като изтри над 240 пункта по-рано по време на сесията.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 25,40 пункта, или 0,61%, до 4111,08 пункта. От своя страна, технологичният Nasdaq Composite записа най-голям спад от трите индекса, като потъна с 1%, или 119,50 пункта, до 11 887,45 пункта.

Инвеститорите вече записаха известна печалба след успешния старт на годината за пазарите. S&P 500 е нараснал с повече от 7% за 2023 г., а Nasdaq Composite бележи напредък в последните пет седмици – серия, каквато не е наблюдавана от ноември 2021 г.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации нараснадо 3,632%, а тази по 2-годишните – до 4,456%.

„Повечето пазарни участници са леко разтърсени... от огромното увеличение на доходността за втори пореден ден“, коментира Джордж Чиполони, портфолио мениджър в Penn Mutual Asset Management. „Движението на доходността по 2-годишните облигации за два дни е невероятно. И мисля, че това е движещата сила зад повечето ходове“.

Цената на акциите на Tyson Foods спадна с 5%, след като фирмата отчете по-слаби от очакваното финансови резултати. Компанията за продажба на детско обклекло The Children’s Place пък загуби близо 4% от стойността на книжата си, след като оттегли прогнозата за четвъртото си фискално тримесечие.

Apple изтри почти 2%, оказвайки натиск върху Dow, тъй като опасенията от по-високите лихви натежаха върху някои технологични акции. Книжата в сектора за търговия на дребно, като тези на Target и Nike, също се озоваха на червено, докато Merck и Coca-Cola записаха ръстове.

Disney, Chipotle, Dupont и PepsiCo са сред големите компании, които ще обявят финансовите си резултати тази седмица. Инвеститорите ще ги следят с интерес за всякакви индикатори дали досегашните повишения на лихвените проценти не са им повлияли негативно. Сезонът на отчетите почти е преполовен, а печалбата на компаниите от S&P 500 се очаква да бъде с 2,7% по-ниска от за четвъртото тримесечие по данни на Refinitiv.

Същевременно инвеститорите ще следят коментарите на Джером Пауъл пред Икономическия клуб на Вашингтон утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
The United States and China have a large and complex economic relationship, a BlackRock spokesperson said in response to Soros comments. https://***.cnbc.com/2021/09/08/blackrock-responds-to-george-soros-criticism-over-china-investments.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още