IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Агрия Груп Холдинг" приключи сделката с производителя на биоетанол "Алмагест"

Окончателният договор за покупко-продажбата на 100% от капитала на "Алмагест" е сключен на 8 февруари и сделката е вписана в Търговския регистър

09:18 | 22.02.23 г.
Снимка: Алмагест АД
Снимка: Алмагест АД

„Агрия Груп Холдинг“ АД е приключило сделката за придобиването на производителя на биоетанол „Алмагест“ АД, съобщават от публичното дружество чрез сайта x3news.com.

На 8 февруари 2023 г. е сключен окончателният договор за покупко-продажба на всичките 441 866 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас от капитала на „Алмагест“ с номинална стойност 80 лева всяка, посочва се в съобщението.

На тази дата акциите са прехвърлени от продавачите на купувача чрез регистрация на прехвърлителната сделка в Централен депозитар АД, в съответствие с изискванията на действащото законодателство.

„Агрия Груп Холдинг АД е придобило титулярството на правото на собственост върху 100% от акциите от капитала на “Алмагест“ АД, допълва се в съобщението.

Акциите са прехвърлени на купувача „Агрия Груп Холдинг“АД без каквито и да е било задължения, тежести, права и претенции на трети лица, заедно с всички права, които произтичат от или са свързани с тях, пише още в съобщението.

Сделката беше договорена през ноември 2022 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я одобри през януари.

„Алмагест“ е регистрирано през 2007 г. През 2009 г. започва да работи заводът за производство на етанол от зърнени култури на дружеството край Ихтиман. Настоящият годишен производствен капацитет на предприятието е 30 млн. литра eтанол и 24 хил. тона високопротеинов фуражен гранулат, според информация на сайта на дружеството.

Годишно заводът преработва 80 хил. тона зърнени култури, предимно царевица, посочва се още в информацията, публикувана на сайта.

Заводът произвежда биоетанол, етанол за хранително-вкусовата промишленост, неутрален дехидратиран етанол, денатуриран етанол, DDGS (сух спиртоварен остатък). В компанията работят 160 души.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ почти удвояват цената си заради поскъпването на храните. Поскъпването стана особено отчетливо след началото на войната в Украйна заради смущенията на пазарите на зърно и други храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още