IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК е одобрила придобиването на производителя на биоетанол „Алмагест“ от „Агрия Груп Холдинг“

Трансакцията няма да ограничи конкуренцията, заключават от регулатора

13:35 | 19.01.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за придобиването на производителя на биоетанол „Алмагест“ АД от „Агрия Груп Холдинг“ АД. Това се вижда от решенията на КЗК, публикувани на сайта на регулатора.

Двете компании финализираха сделката през ноември 2022 г. Тя касае 441 866 бpoя oбиĸнoвeни пoимeнни бeзнaлични aĸции c пpaвo нa глac oт ĸaпитaлa нa тъpгoвcĸo дpyжecтвo "Aлмaгecт" c нoминaлнa cтoйнocт 80 лeвa вcяĸa, пpeдcтaвлявaщи 100% oт ĸaпитaлa нa "Aлмaгecт" AД.

Според КЗК сделката няма да повлияе на пазарите, на които оперират двете компании, и няма да доведе до възпрепятстване на конкуренцията.

На пазара на зърнени култури делът на „Агрия Груп Холдинг“ е до 5% при продажбите на пшеница и в диапазона 5-10% при продажбите на царевица. Позицията на дружеството няма да се промени след сделката, тъй като „Алмагест“ не участва на пазара на производство и продажба на зърнени и маслодайни култури.

Що се отнася до пазара на етанол, лидер на пазара е „АДМ Разград“ ЕАД. Преди включването на компанията на пазара в средата на 2021 г. делът на „Алмагест“ на пазара е бил в диапазона 20-30%. Следващите по значимост предприятия на база капацитет са „ВП Бранд Интернешънъл“ АД и „Алмагест“.

Според КЗК позицията на „Агрия Груп Холдинг“ не е достатъчна, за да позволи на компанията едностранно да увеличи цените или да ограничи достъпа до важни производствени ресурси. На разглежданите пазари и след сделкате ще останат активни производители с по-голямо или съпоставимо пазарно положение, които са в състояние да оказват ефективен конкурентен натиск върху консолидираната група.

В последната година акциите на "Агрия Груп Холдинг" поскъпват с почти 90%, а пазарната капитализация е над 189 млн. лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Аферим, добра новина - отскоро имам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още