fallback

Цената на биткойна удари триседмично дъно

Минути преди 17:30 ч. българско време цената на биткойна се възстанови леко до близо 22 075 долара

17:29 | 08.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна стигна триседмично дъно в сряда след по-строгите коментари на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Цената на водещата криптовалута се понижи до 21 871 долара по време на търговията в Азия, което е най-ниското ѝ равнище от три седмици, показват данни на CoinDesk. Етерът, от своя страна, почти тества дъното от вторник от 1535 долара.

Минути преди 17:30 ч. българско време цената на биткойна се възстанови леко до близо 22 075 долара, което е спад от 0,1% за денонощието. Етерът се намира на равнище от 1555 долара, ръст от 0,6%.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Във вторник Пауъл заяви, че централната банка е вероятно да увеличи лихвите с повече от предварително очакваното, предупреждавайки, че процесът на връщането на инфлацията до целта от 2% има още дълъг път.

Пазарът очаква 70% вероятност Фед да повиши лихвите с 50 базисни пункта по-късно този месец, повторно ускоряване на затягането след кратко занижение  до 25 базисни точки през февруари. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, премина прага от над 5% за първи път от 2007 г. и може да нарасне допълнително до 5,655%.

Увеличаването на лихвите и доходността намалява апетита за рискови активи и може да направи по-трудно задържането на настоящата оценка на биткойна, посочват от QCP Capital. Базираната в Сингапур компания отбеляза миналия месец, че криптовалутата тепърва ще види последната част от мечия пазар, в рамките на която цените може да паднат до, ако не и под, ноемврийското дъно от 15 480 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 08.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още