IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка се подготвя за лихвена пауза

Банкерите са прекарали много време в разговори за забавянето на въздействието на увеличенията на лихвените проценти до момента 

12:05 | 21.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На следващото си заседание на 4 април Reserve Bank of Australia (RBA, Австралийската централна банка) планира да обсъди пауза в повишаването на лихвените проценти. 

„Членовете се споразумяха да преразгледат аргументите за пауза на следващото заседание, като признаха, че една пауза би осигурила допълнително време за преоценка на икономическите перспективи", се казва в протокола от заседанието на Съвета на централната банка, проведено на 7 март.

Протоколът показва също, че управителният съвет на RBA е признал, че паричната политика понастоящем е рестриктивна и че „икономическите перспективи са несигурни".

„Съображенията означават, че би било уместно в определен момент да се задържи лихвеният процент стабилен, за да се оцени по-пълно ефектът от досегашните увеличения на лихвените проценти", се допълва в протокола, цитиран от Bloomberg.

Документът е в съответствие с неотдавнашните коментари на управителя на регулатора Филип Лоу, че е налице „напълно отворено мнение" за резултатите от предстоящите срещи по паричната политика. 

От май миналата година RBA вече повиши официалния лихвен процент с 350 базисни пункта, за да се пребори с най-високата инфлация от над 30 години насам.

Протоколът показа, че Управителният съвет на RBA е прекарал много време в разговори за забавянето на въздействието на увеличенията на лихвените проценти до момента.

„Те отбелязаха, че тези забавяния усложняват задачата за оценка на перспективите пред икономиката", се казва в протокола.

Помощник-управителят на RBA Крис Кент заяви в реч в понеделник, че само около половината от въздействието на повишенията на лихвените проценти досега е било пренесено, като се има предвид, че по-голям брой домакинства от обичайното имат ипотечни кредити с нисък фиксиран лихвен процент.

Въпреки това много от тези срокът за тези изключително ниски лихвени проценти, сключени, когато лихвите бяха на изключително ниски нива по време на пандемията, сега изтича, което излага огромен брой домакинства на рязко увеличение на ипотечните вноски.

Що се отнася до последните икономически данни, RBA заявява, че потребителските разходи, които са най-големият самостоятелен двигател на растежа на БВП, са се забавили, тъй като реалните доходи са намалели в условията на висока инфлация, нарастващи данъчни постъпления и увеличени лихвени плащания.

„В най-новите прогнози се допускаше, че потреблението ще остане потиснато за известно време", се казва в протокола. 

Търговците на дребно също отчитат слабо нарастване на продажбите, като много от тях се позовават на „значителния финансов натиск, който изпитват някои домакинства".

За да определи необходимостта от пауза в цикъла на затягане, банката пояснява, че ще следи предстоящите данни за заетостта, инфлацията, търговията на дребно и бизнес анкетите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още