IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за сделка за дълга на САЩ оцветяват в зелено Wall Street*

Новите данни за инфлацията в Америка не успяват да уплашат трейдърите

18:18 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възможността за скорошно споразумение между републиканците и демократите относно федералния дълг на САЩ засилва оптимизма на Wall Street, което осигурява зелен старт за основните борсови индекси, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 1,12% до 33 130,7 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 1,08% до 4195,91 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 1,42% до 12 878,82 пункта.

Късно вечерта в четвъртък председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти напусна Капитолия, като увери, че все още няма сделка относно дълга. Въпреки това източници, запознати с преговорите, съобщиха пред CNBC, че Белият дом и Маккарти се приближават до споразумение, което ще увеличи тавана на федералния дълг за две години.

По-рано финансовият министър Джанет Йелън предупреди, че САЩ могат да изпаднат в дефолт веднага след 1 юни, ако таванът не бъде повишен.

Перспективите за дълга подкрепиха пазарните настроения. Въпреки това в началото на петъчната сесия S&P 500 се насочва към седмичен спад от около 1%, докато Dow се очаква да запише близо 2-процентен спад. В същото време Nasdaq е напът да напредне за седмицата с 0,3%.

Във фокуса на инвеститорите попадат новите данни за инфлацията в САЩ. Индексът на разходите за лично потребление (PCE) – един от внимателно наблюдаваните от Фед показатели на инфлацията – се повишава по-бързо от очакваното през април – с 0,4%, показват данни на Министерството на търговията. На годишна база измерителят нараства с 4,4 на сто. Показателят, който изключва храните и енергията – т.нар. основен PCE – расте с 0,4% спрямо март и с 4,7% спрямо април 2022 г., надминавайки прогнозите на икономистите.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 26 май. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 26 май.

Въпреки че инфлационният темп се забавя след пика си преди година, устойчивото търсене на домакинствата рискува да задържи ценовия натиск висок. Това е предизвикателството, пред което са изправени служителите на Фед, докато обсъждат дали да преустановят кампанията си за повишаване на лихвите и да оценят последиците от по-строгите политики върху банковата система и икономиката в по-широк план.

Цената на акциите на Amazon нараства с 2,7%, докато книжата на електромобилният концерн Tesla поскъпват с близо 3 на сто. Силно се представят и акциите на производителите на чипове. Цената на книжата на Texas Instruments отчита ръст от 2,45%, докато книжата на Qualcomm и AMD поскъпват съответно с 3,26% и 3,14 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа расте до 3,833%, докато тази по 30-годишните американски облигации се понижава до 3,993 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,07% до 104,33 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент записва ръст от 53 цента до 76,79 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) напредва с 63 цента до 72,46 долара за барел.

Цената на златото се понижава с около процент до 1946,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още