IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява, сигнализирайки за още лихвени повишения от Фед

Редица нови икономически показатели отчитат ускорен ръст през април, като трейдърите засилват своите залози за допълнително затягане на паричната политика

16:53 | 26.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на инфлацията и потребителските разходи в САЩ се ускорява през април, подчертавайки устойчивия ценови натиск и стабилното търсене, което вероятно ще принуди Федералния резерв да увеличи допълнително основните лихви, пише Bloomberg.

Индексът на разходите за лично потребление (PCE) – един от внимателно наблюдаваните от Фед показатели на инфлацията – се повишава по-бързо от очакваното през април – с 0,4%, показват данни на Министерството на търговията. На годишна база измерителят нараства с 4,4 на сто.

Показателят, който изключва храните и енергията – т.нар. основен PCE – расте с 0,4% спрямо март и с 4,7% спрямо април 2022 г., надминавайки прогнозите на икономистите.

Потребителските разходи, коригирани спрямо цените, се увеличават през април с 0,5% след липса на промяна през март. Увеличението беше най-значимото от началото на годината и отразява повишението както при цените на стоките, така и при услугите.

Въпреки че инфлационният темп се забавя след пика си преди година, устойчивото търсене на домакинствата рискува да задържи ценовия натиск висок. Това е предизвикателството, пред което са изправени служителите на Фед, докато обсъждат дали да преустановят кампанията си за повишаване на лихвите и да оценят последиците от по-строгите политики върху банковата система и икономиката в по-широк план.

След доклада трейдърите увеличиха залозите за повишаване на лихвения процент от Фед през юни и сега виждат подобно движение като по-вероятно от пауза. Доходността по държавните облигации скочи, а фючърсите на американските акции изтриха част от ръстовете след публикуването на доклада.

Ценовият натиск показва малко признаци за бързо охлаждане, а силният пазар на труда продължава да осигурява на американците финансови средства, за да продължат да харчат.

Въпреки че протоколите от майското заседание на Фед, както и последните изказвания, показват, че централните банкери са разделени по отношение на това как ще гласуват през юни, те все пак са съгласни, че инфлацията все още е твърде нажежена и са наясно с рисковете, породени от кредитния стрес и федералния дълг.

Нови проучвания за потребителската инфлация показват ускоряване през април. Източник: Bloomberg Нови проучвания за потребителската инфлация показват ускоряване през април. Източник: Bloomberg

Всяко продължаване на ускорената инфлация в сектора на услугите, отчасти поради силния ръст на заплатите в тези отрасли, рискува да запази ръста на цените над целта от 2% на Фед в обозримо бъдеще.

Основната инфлационна мярка, наблюдавана внимателно от централната банка - цената на услугите, с изключение на жилищата и енергията - се увеличи с 0,4% през април, записвайки най-големия си месечен ръст от началото на годината, показват изчисления на Bloomberg.

Гуверньорът на Фед Джеръм Пауъл подчерта колко е важно да се следи този показател, за да се оценят перспективите за инфлация. На годишна база показателят се е повишил с 4,6%.

Разбивка на разходите

Що се отнася до разходите, докладът предполага, че икономиката е започнала стабилно през второто тримесечие. Разходите за лично потребление, некоригирани спрямо цените, скачат с 0,8%.

На коригирана инфлационна база разходите за стоки нарастват с 0,8%, като това е най-големият ръст от януари и отразява засилените покупки на автомобили и фармацевтични продукти.

Разходите за услуги се увеличават с 0,3% - като и тук това е най-голямото повишение за последните три месеца, водено от разходите за финансови услуги, тези при застраховането и здравеопазването.

Въпреки че безработицата остава на исторически ниски нива, разполагаемият доход, коригиран спрямо инфлацията, остана непроменен след повишение от 0,2% през предходните два месеца. Априлското ниво е най-слабото от средата на 2022 г.

Трудовите възнаграждения, некоригирани спрямо цените, нарастват с 0,5%. Номиналните доходи се повишават с 0,4%, което представлява ускорение спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още