IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в САЩ се ускорява през май до най-високото си ниво от над година

Докато активността в сектора на услугите се подобрява до 13-месечен връх, индексът на производството отново се връща в територията на свиване, сочи проучване на S&P Global

18:14 | 23.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в САЩ се ускорява през май до най-високото си ниво от над година, подхранвана от силното търсене на услуги, като икономическите перспективи също се подобряват, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global нараства през май с 1,1 пункта до 54,5 пункта. Това е най-високото ниво на показателя от април миналата година. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширението.

Измерителят за сектора на услугите на S&P също се увеличава до 13-месечен връх, подкрепен от ускоряването на растежа на новия бизнес. В същото време индексът на активността в производствения сектор се връща обратно в зоната на свиване, тъй като поръчките се понижават, докато растежът при производството се охлажда.

Доставчиците на услуги, особено тези в сферата на екскурзиите и хотелиерството, се възползват от изместването на предпочитанията на потребителите относно разходите от стоките към преживяванията.

„Картината при инфлацията също се променя“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence, добавяйки: „След като производствените цени скочиха допълнително по време на пандемията поради силното търсене и свитото предлагане, сега е ред на сектора на услугите да повиши цените“.

Бизнес активността в САЩ расте през май до 13-месечен връх. Източник: Bloomberg/S&P Global Бизнес активността в САЩ расте през май до 13-месечен връх. Източник: Bloomberg/S&P Global

Това представлява предизвикателство за служителите на Федералния резерв, които искат да наложат ефективен контрол на инфлацията. Въпреки че цените на стоките продължават да показват признаци на забавяне, новото проучване сочи, че инфлацията в сектора на услугите остава ускорена на фона на стабилното търсене.

Междувременно бизнес очакванията се подобряват до едногодишен връх, като фирмите сега са по-оптимистични относно условията на търсенето и предполагат, че икономиката може да избегне рецесията. Дори производителите изразиха най-силния си оптимизъм за последната година относно перспективите за производството.

Индексът на S&P за заетостта при производителите и доставчиците на услуги се повиши до най-високото си ниво от юли.

Ръстът в броя на работните места се ускорява при доставчиците на услуги, „но това затягане на пазара на труда на фона на силното търсене ще бъде повод за безпокойство като гориво за допълнителен инфлационен натиск“, изтъква Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още