IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ останаха под очакванията

Базисните продажби обаче са били стабилни през април

17:48 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с по-малко от очакваното през април, но базисният тренд е бил стабилен. Това предполага, че разходите на потребителите вероятно са останали стабилни в началото на второто тримесечие въпреки нарастващите рискове от рецесия тази година, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 0,4% миналия месец спрямо март, съобщи министерство на търговията във вторник. Данните за март бяха коригирани леко надолу до спад на продажбите от 0,7% вместо първоначално обявените 0,6%. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите да се възстановят до увеличение от 0,8%.

Продажбите на дребно са предимно стоки и не са коригирани спрямо инфлацията. Хранителните услуги и заведенията са единствената категория услуги в данните.

Ръстът в продажбите на дребно засилва данните за силното увеличение на заетостта през април, с което се допуска, че икономиката изживява пролетно съживяване след забавяне на активността през февруари и март. Разходите се подчертават от силна вълна ръстове благодарение на затегнат пазар на труда.

Някои домакинства все още имат спестявания, натрупани по време на пандемията от Covid-19. Икономистите прогнозират рецесия, тъй като натрупаните и забавените ефекти от най-бързото затягане на основните лихви от Федералния резерв от 80-те години с цел укротяване на инфлацията започват да имат по-широко влияние върху икономиката.

Банките затягат и стандартите за кредитиране, което може да направи заемите недостъпни за някои потребители.

Без автомобилите, горивата, строителните материали и хранителните услуги продажбите на дребно са се възстановили с 0,7% миналия месец. Тези данни за март бяха леко коригирани надолу до спад от 0,4% от по-рано обявените 0,3%.

Основните продажби на дребно отговарят по-точно на компонента с потребителските разходи в брутния вътрешен продукт. Потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, се ускориха през първото тримесечие, компенсирайки негативното влияние от ликвидацията на инвентар върху ръста на икономиката.

БВП на САЩ се е увеличил с 1,1% годишен темп миналото тримесечие. Федералният резерв в Атланта в момента смята, че икономиката ще се разшири с 2,7% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още