IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Растежът на Китай куца. Ето на кои държави да заложат инвеститорите

Бавната икономика, геополитическото напрежение и силната вътрешна конкуренция намаляват амбициите на чуждите вложители към народната република

13:59 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Taylor Weidman/Bloombergg Topics
Снимка: Taylor Weidman/Bloombergg Topics

Производствената активност в Китай се понижи през май. Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността спадна до 48,8 пункта, съобщи националната статистика в сряда. Това са най-ниските данни от декември 2022 г. Отслабващото икономическо възстановяване кара инвеститорите да се отказват от китайските акции и да призоват за повече стимулиращи мерки за насърчаване на растежа.

В резултат на това в сряда хонконгският бенчмарк индекс Hang Seng навлезе в технически мечи пазар на дневна база, заличавайки ръстовете от възстановяването след повторното отваряне на Китай.

Анализаторите на JPMorgan се подготвят да увеличат инвестициите си в японския и австралийския пазар, за да се възползват от потенциала за растеж там.

„В настоящата макроикономическа среда по редица причини смятаме, че тези две страни предлагат невероятни възможности през следващите години", казва Филипо Гори, главен изпълнителен директор на JPMorgan за Азиатско-тихоокеанския регион, в интервю за Bloomberg. И добавя: „Обмисляме да продължим да инвестираме както в Япония, така и в Австралия“. 

Както съобщава Bloomberg, световните банки преосмислят бизнеса си в Китай. Бавната икономика, геополитическото напрежение и силната вътрешна конкуренция са намалили амбициите на чуждестранни компании за извличане на печалба от отварянето на финансовия сектор на страната на стойност 60 трлн. долара.

Пазари като японския се оказват алтернативна възможност за инвеститорите - Уорън Бъфет показва как може да стане това. Неговата холдингова компания Berkshire Hathaway например притежава повече акции в Япония, отколкото в която и да е друга държава извън САЩ. А този месец японският индекс Topix достигна най-високото си ниво от 1990 г. насам.

Филипо Гори, главен изпълнителен директор на JPMorgan за Азиатско-тихоокеанския регион. Снимка: Bloomberg Филипо Гори, главен изпълнителен директор на JPMorgan за Азиатско-тихоокеанския регион. Снимка: Bloomberg

Все пак Гори заяви, че JPMorgan остава ангажирана с китайския пазар, където през последните четири години е удвоила броя на служителите си и е увеличила лицензите си четири пъти, и че настоящото забавяне не е проблем в дългосрочен план. Той добави, че бизнесът на JPMorgan в Китай отбелязва ръст от такси за управление на богатството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още