IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в Китай спада до петмесечно дъно 

През май активността в сектора на услугите нарасна с най-бавния темп от четири месеца насам

07:52 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната активност в Китай се сви по-бързо от очакваното през май поради отслабналото търсене, което увеличи натиска върху политиците да подкрепят нееднородното икономическо възстановяване и удари азиатските финансови пазари.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността (PMI) спадна до петмесечно дъно от 48,8 пункта, съобщи Националното статистическо бюро (NBS) в сряда, което е спад спрямо априлските 49,2 пункта и е под границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Индексът на мениджърите по поръчките се размина и с прогнозите за увеличение до 49,4 пункта.

През май активността в сектора на услугите нарасна с най-бавния темп от четири месеца насам, като официалният PMI индекс за непроизводствения сектор спадна от 56,4 на 54,5 пункта.

Данните тласнаха пазарите в Азия на червено, като юанът, австралийският и новозеландският долар се сринаха, а регионалните акции рязко поевтиняха.

„Данните за PMI разкриват, че Китай може да се насочи към К-образното възстановяване", заяви Брус Пан, главен икономист в Jones Lang LaSalle.

„Забавеното вътрешно търсене може да се отрази негативно на устойчивия растеж на Китай, ако не се предприемат ефикасни и ефективни политически мерки за постигане на широкообхватно възстановяване", казва Пан.

Индексът на мениджърите по поръчките отрази и слабите данни за фабриките в други части на Азия, като Япония отчете изненадващ спад на производството, а Южна Корея - отслабване на производството.

Втората по големина икономика в света излиза от тригодишното блокиране на пандемията, но възстановяването е неравномерно, като разходите за услуги надхвърлят активността в секторите на фабриките, недвижимите имоти и износа.

Забавеното вътрешно търсене може да се отрази негативно на устойчивия растеж на Китай, ако не се предприемат ефикасни и ефективни политически мерки за постигане на широкообхватно възстановяване.
Брус Пан
главен икономист в Jones Lang LaSalle

Подиндексите на PMI за май показаха, че фабричното производство се е свило от експанзия, докато новите поръчки, включително новият износ, са намалели за втори месец.

Химическата промишленост, индустрията на черните метали и обработката на валцувани изделия се сблъскаха със значителни спадове в производството и търсенето, заяви NBS.

В сектора на услугите железопътният и въздушният транспорт, настаняването и ресторантьорството продължиха да се развиват добре благодарение на силните пътувания по случай Деня на труда през май, докато активността в сектора на недвижимите имоти спада. 

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) и другите икономически показатели за април допълват доказателствата, че възстановяването на икономиката губи скорост.

През миналия месец вносът се сви рязко, цените на фабричната продукция се понижиха, инвестициите в недвижими имоти спаднаха, печалбите на промишлеността се понижиха, а фабричното производство и продажбите на дребно не отговориха на прогнозите.

Анализаторите вече понижават очакванията си за икономиката, като например Nomura и Barclays намалиха прогнозите си за растежа на БВП на Китай през 2023 г.

„Проактивната фискална политика, намаляването на лихвените проценти или на целенасочените инструменти на паричната политика заедно със структурните реформи ще бъдат от ключово значение", добавя Пан от Jones Lang LaSalle.

За да стимулира растежа на кредитирането, през март централната банка намали нормите на задължителните резерви на банките.

Премиерът Ли Цян заяви този месец, че са необходими по-целенасочени мерки за стимулиране на търсенето, а на 15 май Китайската централна банка заяви, че ще осигури "силна и стабилна" подкрепа за реалната икономика.

На фона на следпандемичната слабост на фондовия пазар в Китай ралито на акциите отслабва, тъй като дребните инвеститори се отказват от акциите, за да заложат на по-безопасни активи.

„Настроенията на финансовия пазар са доста мечи. Не е ясно как правителството тълкува сегашното икономическо състояние", каза Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Няма признаци за предстояща реакция на политиката. Засега правителството може да продължи да заема позицията „да се снишим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още