IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради силните данни от китайските рафинерии

Слабите икономически данни от Китай обаче ограничават поскъпването

11:42 | 15.06.23 г.
Ивета Томева
Петролът поскъпва заради силните данни от китайските рафинерии

Петролът се възстановява в четвъртък след понижението от сряда, тъй като данните от Китай показват засилена работа на рафинериите в най-големия вносител на суров петрол в света въпреки слабите икономически данни, които ограничиха повишенията, съобщава Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол „Брент“ поскъпват с 32 цента, или 0,44%, до 73,52 долара за барел, а цената на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 33 цента, или 0,48%, до 68,60 долара за барел.*

И двата бенчмарка поевтиняха с 1,5% в сряда, след като Федералният резерв представи необходимостта от допълнителни повишения на лихвените проценти тази година, предизвиквайки опасения, че среда с по-високи лихвени проценти ще забави икономиката и ще намали търсенето на петрол.

Производството на петролните рафинерии в Китай през май е нараснало с 15,4% спрямо година по-рано, достигайки втората най-висока обща стойност в историята си, показват данните от четвъртък.

По-високата производителност се дължи на факта, че рафинериите са върнали блоковете обратно онлайн след планираната поддръжка, а независимите рафинерии са обработвали евтиния внос.

Но слабата икономическа перспектива ограничава ръста на цените в четвъртък, тъй като данните за индустриалното производство и за продажбите на дребно в Китай през май не успяват да достигнат заложените стойности в прогнозите.

Индустриалното производство на Китай се е разширило с 3,5% през май, но се е понижило от нивото си през април (5,6%) и остава малко под увеличението от 3,6%, което прогнозират анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, тъй като производителите се затрудняват да се справят със слабото търсене на местно ниво и в чужбина.

Продажбите на дребно в страната, ключов измерител за потребителското доверие, са се повишили с 12,7, пропускайки прогнозите за растеж от 13,6%. В сравнение с данните за април (18,4%) също се вижда забавяне. 

Мрачните китайски данни оказват върху цената на петрола, смята Приянка Сачдева, пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Възстановяването на Китай след Covid-19 беше неравномерно и слабото икономическо състояние през първото тримесечие напълно отхвърли всяка прогноза за съживяване на Китай, тласкайки глобалното търсене на петрол до рекордно високи нива“, добави Сачдева.

Предстоящите лихвени увеличения от страна на САЩ също засилват притеснението на инвеститорите.

Прогнозата за по-дълъг курс повишения на лихвите може да доведе до допълнителен натиск върху растежа и да държи условията за търсенето на петрол под контрол, смята Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„Докато участниците на пазара не се убедят, че най-лошото вече е отминало, цените на петрола може да останат ниски за по-дълго време“, казва Йеап.

Докато участниците на пазара не се убедят, че най-лошото вече е отминало, цените на петрола може да останат ниски за по-дълго време.
Йеап Джун Рон
пазарен стратег в IG

В допълнение към безпокойството на пазара, свързано с по-слабото търсене на горива, Европейската централна банка почти сигурно ще повиши лихвите по заемите до най-високото им ниво от 22 години в четвъртък и ще остави вратата отворена за още увеличения.

Английската централна банка също още не е приключила с повишаването на лихвените проценти, докато се бори с инфлацията, показва проучване на Ройтерс сред икономисти.

*Цени към 11:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още