IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФК "Логос-ТМ" увеличава печалбата над два пъти за пет години

Лихвеният приход на дружеството нараства със 71% за същия период

19:16 | 20.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над два пъти се увеличава нетната печалба на Финансова къща „Логос-ТМ“ АД за последните пет години. Лихвеният приход на дружеството нараства със 71% за същия период.

Това отчетоха от компанията по време на среща с инвеститори, организирана от ИП „Карол“ АД, във връзка с предлагането на първата емисия облигации на пазар BEAM на Българската фондова борса (БФБ).

Лихвеният приход на дружеството през миналата година достига 1,624 млн. лева в сравнение с 949 хил. лева през 2018 г. Нетната печалба през 2022 г. е в размер на 812 хил. лева при 375 хил. лева през 2018 г., стана ясно от презентацията на Андрей Георгиев от съвета на директорите на компанията.

През миналата година компанията е постигнала 10,44% възвръщаемост на собствения капитал, сочат още данните за финансовото ѝ представяне.

Кредитна дейност и портфейл

Финансова къща „Логос-ТМ“ е лицензирана като небанкова институция и финансира бизнеси, които нямат достъп до банково финансиране, със сезонен характер, стартиращи компании, при лоша кредитна история, за рефинансиране на бързи кредити, за покриване на задължения и др.

Портфолиото на компанията е на стойност 15 млн. лева. Необслужваните кредити са за 439 хил. лева, или 3%.

Средният размер на отпуснатите кредити е 160 хил. лева. Съотношението обезпечение/кредит е 233%, а средната лихва по кредитите, раздадени със собствени средства, е 20%, посочи Андрей Георгиев.

Обезпеченията са имоти – жилища, офиси, магазини в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе (пазари с по-добра ликвидност и по-силно търсене и предлагане). Земеделските земи са без географско ограничение.

С набраните средства от емисията облигации ще се отпускат заеми според правилата и практиките на компанията, допълни Андрей Георгиев по време на презентацията.

Емисията облигации

Дружеството ще предложи 2500 облигации с номинал 1000 евро всяка. Минималната допустима емисионна стойност е 1000 евро, а максималната – 1100 евро.

Компанията търси от инвеститорите до 2,75 млн. евро (малко над 5 млн. лева), като предлага минимална лихва от 9,3% и максимална от 10,5% годишно. Годишната лихва се изчислява на база на шестмесечен EURIBOR плюс 550 базисни точки.

Лихвата се предвижда да се плаща на всеки 6 месеца върху номиналната част от главницата.

Срокът на облигациите е 48 месеца. На датата на петото лихвено плащане има опция емитентът да изкупи обратно облигациите по номинал плюс еднократна допълнителна лихва от 9,3%.

Емисията ще се счита за успешна при набрани поне 1 млн. евро (малко под 2 млн. лева).

Като гаранция на облигационерите емисията ще бъде обезпечена с първи по ред вземания по ипотечни кредити, които покриват минимум 130% от усвоената главница по облигациите.

Допълнителни защити на инвеститорите

Компанията залага и няколко допълнителни защити за инвеститорите, освен стандартните.

Не може да се продава съществена част от бизнеса преди изплащането на облигационния заем или без одобрение от страна на облигационерите, предвижда една от мерките. Не могат да се правят и бизнес комбинации със съществен негативен ефект върху дейността преди изплащането на заема.

Ограничение има и за ликвидацията и прекратяването на дружеството преди изплащането на заема, смяната на контрола върху дружеството и поемането на нов дълг с преференциално изплащане.

Предвижда се банката-довереник – „Ти Би Ай Банк“, да публикува редовни тримесечни доклади за емитента. Минимум веднъж годишно ще се прави и преглед на обезпеченията.

Предлагането на облигациите ще се състои на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още