IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 30 юни ще се проведе аукционът на първите облигации, предлагани на BEAM

Емитентът Финансова къща "Логос-ТМ" предлага минимална лихва от 9,3% по книжата

10:44 | 16.06.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 30 юни ще се проведе аукциона на първите облигации, които ще бъдат предложени на пазар BEAM на БФБ-София.

Емитент е Финансова къща „Логос-ТМ“ АД. С набраните средства компанията ще разшири кредитната си дейност.

При емисионна стойност от 1000-1100 евро (минимална и максимално допустима цена) дружеството търси от инвеститорите до 2,75 млн. евро (малко над 5 млн. лева по обменен курс на БНБ). Емисията е от 2500 облигации с номинал 1000 евро всяка.

„Логос-ТМ“ предлага минимална лихва от 9,3% по облигациите. Максималният лихвен процент е 10,5%. Годишната лихва се изчислява на база на шестмесечен EURIBOR плюс 550 базисни точки.

Лихвата се предвижда да се плаща на всеки 6 месеца върху номиналната част от главницата.

Срокът на облигациите е 48 месеца. На датата на петото лихвено плащане има опция емитентът да изкупи обратно облигациите по номинал плюс еднократна допълнителна лихва от 9,3%.

Емисията ще се счита за успешна при набрани поне 1 млн. евро (малко под 2 млн. лева).

Като гаранция на облигационерите емисията ще бъде обезпечена с първи по ред вземания по ипотечни кредити, които покриват минимум 130% от усвоената главница по облигациите.

Финансова къща „Логос-ТМ“ е небанкова финансова институция с основна дейност предоставяне на заеми и финансови услуги към крайни клиенти. Дружеството е вписано в регистъра за нeбанковите финансови институции при Българската народна банка по силата на Закона за кредитните институции.

Дружеството участва в различни програми за финансиране на малки и средни предприятия. То предлага корпоративни кредити (бизнес кредити за оборотни средства, закупуване на производствени активи, разширяване на бизнеса, стартиращ бизнес), ипотечни кредити на физически и юридически лица, финансиране на проекти (дялово финансиране, съвместно финансиране с банкови институции, мостово финансиране и др.).

Кредитният портфейл на „Логос-ТМ“ е за около 16 млн. лева. За миналата година над 96% от заемите, отпуснати от дружеството, са обслужвани редовно.

Компанията отчита 812 хил. лева печалба за миналата година при приходи от основна дейност в размер на 2,2 млн. лева.

Мениджър по предлагането е ИП „Карол“ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още