IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone влиза в индекса S&P 500, Ferrari - в Euro Stoxx 50

Включването във водещи индекси става все по-важно за компаниите в свят, доминиран все повече от пасивни инвестиционни фондове

11:46 | 02.09.23 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Частната инвестиционна компания Blackstone е последното допълнение към индекса S&P 500 – първият мениджър на алтернативни активи, който се присъединява към показателя. Ново попълнение е и Airbnb, съобщава Bloomberg.

Базираните в Ню Йорк Blackstone и Airbnb ще заменят Lincoln National и Newell Brands преди началото на търговията на 18 септември, заяви S&P Dow Jones Indices в прессъобщение от петък.

Акциите на Blackstone – най-големият мениджър на алтернативни активи в света, поскъпнаха с 4,1% в следборсовата търговия, а на Airbnb – с около 4%.

Анализаторите на Wall Street очакваха, че Blackstone ще бъде добавена към S&P 500 след решението през април от S&P Dow Jones да се откаже от правило от 2017 г., което забранява на корпорации с няколко класове акции да бъдат част от индекса. Blackstone има структура, включваща два класа акции, с неравни права на глас.

За да се класират за S&P 500, компаниите трябва да бъдат високоликвидни американски фирми с пазарна капитализация от най-малко 14,5 млрд. долара и да изпълняват стандарти за рентабилност, ликвидност и търгуеми акции. Към 5 юли праговете за индексите S&P MidCap 400 Index и S&P SmallCap 600 Index бяха съответно 5,2 млрд. до 14,5 млрд. долара и 850 млн. до 5,2 млрд. долара.

Включвания и изключвания на компании S&P 500 често, но невинаги се случват, когато индексът се ребалансира всяко тримесечие. Те могат да се случат и в други моменти от годината, например след сливания и придобивания. S&P Dow Jones прави тези корекции, за да отрази промени в пазарните капитализации и, в някои случаи, за да коригира колебанията на пазара.

Включването в бенчмарка става все по-важно за компаниите в свят, доминиран все повече от пасивни инвестиционни фондове. Освен това място в желания показател S&P 500 повишава инвеститорския профил на фирмата и увеличава търговската ликвидност – фактори, които потенциално могат да повишат цената на акциите на компанията.

Миналата седмица Kenvue – производителя на Tylenol и Listerine, замени Advance Auto Parts в S&P 500. Този ход дойде след рекордното отделяне на Kenvue от Johnson & Johnson.

В същото време Lincoln National и Newell Brands бяха премахнати от индекса S&P 500. Изключването от бенчмарка може да натежи върху цените на акциите, тъй като пасивните инвеститори са принудени да продадат акциите и да се пренасочат към новия състав на S&P 500.

Промени в Euro Stoxx 50

В Европа също ще има промени. Ferrari и Cie de Saint-Gobain ще се присъединят към основния индекс на еврозоната също от 18 септември, се казва в изявление на Stoxx.

Производителят на луксозни автомобили и френският производител на продукти от стъкло ще заменят германската имотна компания Vonovia и компанията за строителни суровини CRH в индекса Euro Stoxx 50, заяви доставчикът късно в петък.

Възходът на Ferrari към списъка с най-високо оценявани компании в еврозоната е поредната глава в успешното превръщане на емблематичния бранд автомобили в публично търгувана компания.

Цената на акциите на Ferrari е скочила седем път от дебюта им през 2015 г., а добавянето на компанията към Euro Stoxx 50 ще я постави в най-ликвидния индекс на Европа. LVMH и Hermes са част от топ членовете на показателя, както и производителите на луксозни автомобили BMW и Mercedes-Benz Group.

Чистата история на Ferrari понесе удар през август след разочароваща прогноза. Преди това Ferrari успя да повиши цените си за клиенти, които са по-малко засегнати от ускоряващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти.

Saint Gobain е производител на продукти от стъкло, използвани в строителството. Акциите ѝ са поскъпнали с 32% тази година.

Излизането на Vonovia от индекса го лишава от последната му компания за недвижими имоти, докато секторът се бори с последиците от промяната в работните навици и натиска от нарастващите лихвени проценти върху стойността на активите и разходите за рефинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още