IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около спирането на работата на правителството помрачиха Wall Street

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за инфлацията в САЩ

23:14 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни щатски индекси приключиха последната сесия от седмицата с понижения на фона на опасенията сред инвеститорите за негативните ефекти, които ще има върху американската икономика прекъсването на работата на правителството във Вашингтон, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,47% до 33 508,26  пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,27 на сто до 4288,05 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite записа ръст от 0,14% до 13 219,32 пункта.

Трейдърите обърнаха внимание на последните данни за икономиката на САЩ. Предпочитаният от Федералния резерв измерител на базисната инфлация - ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), се е повишил през август с най-бавния си темп от края на 2020 г. – още една предпоставка централните банкери на Фед да се откажат от увеличение на лихвите на следващото си заседание.

Базисният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва волатилните компоненти като цените на храните и енергията, се е повишил с 0,1% през август, според доклада на Бюрото за икономически анализи, публикуван в петък. Общият индекс се е увеличил с 0,4%, отразявайки поскъпването на енергията.

Междувременно управителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че централната банка на страната може да е приключила с покачването на лихвите, като нейните служители са готови да ги задържат на тези нива за „известно време“, за да охладят достатъчно инфлацията до целевото ниво от 2%.

„Настоящата ми оценка е, че сме достигнали или сме близо до пиковото ниво на целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове“, посочи Уилямс. „Очаквам, че ще трябва да поддържаме рестриктивна позиция на паричната политика за известно време“, добави той.

Забележките на Уилямс представляват изрично признание от високопоставен служител на Фед, че централната банка може вече да е приключила най-агресивната кампания за затягане на политиката от четири десетилетия насам.

Особено силни са опасенията сред инвеститорите  относно риска от спиране на работата на правителството, които натежаха на пазара в последните часове на редовната търговия. Лидерите на Републиканската партия в Камарата на представителите не успяха да приемат законопроект за краткосрочните разходи в петък, което засили опасенията, че властите няма да постигнат споразумение навреме.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 20 септември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 20 септември.

„Пазарът също ще трябва да се справи с това, което изглежда вероятно спиране на дейността на правителството“, изтъква Крис Фасиано, портфолио мениджър в Commonwealth Financial Network. „Колко дълго продължава и как влияе върху краткосрочните икономически данни, потребителското доверие и лихвените проценти ще бъдат сред ключовите въпроси, на които инвеститорите трябва да обърнат внимание“, добавя той.

На фона на тези новини акциите на Microsoft и Apple поскъпнаха съответно с 1% и 0,38 на сто. Цената на книжата на Nvidia се повиши с 0,97 на сто. Междувременно акциите на Alphabet и Meta поевтиняха съответно с 0,93% и 1,06 на сто.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 4,581%, а тази по 30-годишните отчете спад до 4,703 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,04% до 106,18 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,07 на сто до 95,31 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 0,94% до 90,85 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,7 на сто до 1866,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още