IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Цикълът на затягане на политиката може вече да е приключил

Въпреки това служителят на американската централна банка подчерта, че лихвите ще запазят настоящите си високи нива „известно време“

21:30 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на САЩ може да е приключила с покачването на лихвите, като нейните служители са готови да ги задържат на тези нива за „известно време“, за да охладят достатъчно инфлацията до целевото ниво от 2%, заяви управителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Bloomberg.

„Настоящата ми оценка е, че сме достигнали или сме близо до пиковото ниво на целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове“, посочи Уилямс. „Очаквам, че ще трябва да поддържаме рестриктивна позиция на паричната политика за известно време“, добави той.

Забележките на Уилямс представляват изрично признание от високопоставен служител на Фед, че централната банка може вече да е приключила най-агресивната кампания за затягане на политиката от четири десетилетия насам.

Служителите на Фед оставиха референтния си лихвен процент непроменен миналата седмица при целеви диапазон от 5,25% до 5,5% – което представлява 22-годишен връх – но 12 от 19 служители на Фед прогнозират още едно увеличение на лихвите за тази година.

Уилямс заяви, че макар инфлацията да се забавя, тя все още е твърде висока.

Той сподели, че очаква инфлацията да се ускори с около 3,25% тази година, преди да спадне до около 2,5% през следващата. Уилямс каза още, че вижда забавяне на икономическия растеж до около 1,25% през следващата година и прогнозира, че нивото на безработица ще нарасне „умерено“ до над 4%.

Данните, публикувани по-рано в петък, показаха, че предпочитаният от Фед измерител на базисната инфлация - ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), се е повишил през август с най-бавния си темп от края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още