IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари: Фед може да преустанови затягането, ако правителството на САЩ спре работа

Централната банка няма да трябва да използва инструментите си за облекчаване на ценовия натиск и при продължителна стачка в автомобилния сектор

18:20 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спирането на работата на правителството на САЩ или продължителната стачка на работниците в автомобилния сектор може да забави икономиката, което означава, че Федералният резерв няма да трябва да използва инструментите си, за да облекчи растежа на цените, заяви управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари, цитиран от Bloomberg.

„Ако тези негативни сценарии засегнат икономиката на САЩ, тогава може да се наложи да направим по-малко с нашата парична политика, за да върнем инфлацията до ниво от 2%, тъй като прекъсването на работата на правителството или стачка в автомобилния сектор може да забави икономиката вместо нас“, подчертава Кашкари в интервю за CNN.

В писмо, публикувано онлайн във вторник, Кашкари, който участва в Комисията по определяне на паричната политика тази година, очерта два сценария за реакцията на Фед срещу инфлацията. В единия, за който той смята, че има 60% шанс да се осъществи, централната банка може да намали инфлацията до целта от 2%, без да нанесе сериозни щети на икономиката. В другия, ръстът на цените ще бъде по-упорит и ще изисква допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се постави ценовият ръст под контрол.

„Ако нашите увеличения на лихвените проценти не забавят икономиката по начина, по който очакваме, тогава съществува риск да стигнем още по-далеч“, предупреждава Кашкари.

Кашкари по-рано тази седмица каза, че е един от 12-те служители, които смятат, че вероятно е необходимо още едно увеличение на лихвите тази година. Останалите седем смятат, че Фед трябва да задържи лихвите непроменени до 2024 г.

В отделно интервю във вторник за CNBC, Кашкари каза, че очаква лихвените проценти да останат непроменени през 2024 г. след още едно увеличение преди края на тази година.

„Ако трябва да поддържаме лихвените проценти по-високи за по-дълго време, това е защото икономическите фундаменти са дори по-силни, отколкото смятам, и зъбното колело се върти“, посочи Кашкари пред CNBC. „За мен не е очевидно, че това означава, че рецесията е по-вероятна, това просто може да означава, че се нуждаем от по-висок лихвен курс, за да върнем инфлацията обратно до 2%“, добавя той.

Служителите на Фед запазиха непроменена основната си лихва миналата седмица в диапазона 5,25% до 5,5%, което е най-високото ѝ ниво в последните 22 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още