IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позицията на Фед за паричната политика плаши инвеститорите и ще притиска пазарите

Според някои анализатори прогнозите на централната банка на САЩ няма да издържат

17:34 | 22.09.23 г.
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Плановете на Федералния резерв да държи лихвите високи за продължителен период от време могат да продължат да оказват натиск върху акциите и облигациите през следващите месеци, макар че някои инвеститори се съмняват, че американската централна банка ще се придържа стриктно към това решение.

Фед остави лихвените проценти без промяна на последното заседание на управителния съвет, което е в съответствие с пазарните очаквания. Централните банкери затвърдиха и своята ястребова позиция за евентуално още едно увеличение на лихвите до края на годината, а прогнозите за паричната политика са по-строги, отколкото се очакваше, пише Ройтерс.

Най-общо казано, по-високите лихви за дълъг период от време може да представляват нежелан обрат на събитията за акциите и облигациите. Референтната доходност на държавните облигации на САЩ, която се движи обратно на цените на облигациите, вече е на най-високото си ниво от 2007 г. след скока през последните месеци и може да продължи да се покачва, ако лихвите останат високи.

Повишената доходност на държавните облигации, които се възприемат като безрискова алтернатива на акциите, тъй като са подкрепени от правителството на САЩ, е насрещен вятър за акциите. Индексът S&P 500 нарасна с 15% от началото на годината, но от края на юли не успява да се оттласне заради ускорения скок на доходността по облигациите.

„Сега има по-широки очаквания за това кога ще започнат намаленията на лихвите и това създава потенциал за повишена волатилност до края на годината“, коментира Джош Джамнър, анализатор в Clearbridge Investments.

Изглежда обаче, че част от трейдърите се съмняват, че Фед ще устои твърдо на намерението си да поддържа лихвените проценти толкова високи, колкото прогнозира, въпреки че залозите срещу ястребите в централната банка на САЩ обикновено са губещи, откакто институцията започна да повишава разходите по заемите през март 2022 г.

Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, показаха късно в сряда, че трейдърите залагат, че централната банка ще облекчи паричната политика с общо близо 60 базисни пункта през следващата година, т.е. очакванията са лихвите да достигнат около 4,8%. В прогнозите на Фед е заложено ниво от 5,1%.

„Изглежда, че Фед се опитва да изпрати възможно най-яростен сигнал. Въпросът е дали пазарите ще го чуят“, коментира Генадий Голдбърг, ръководител на стратегията за лихвите в САЩ в TD Securities USA. „Ако икономиката започне да се забавя повече, не мисля, че тези прогнози ще издържат“, допълва той.

Ключовият въпрос, смятат много инвеститори, е до каква степен повишенията на лихвите досега – общо 525 базисни пункта от март 2022 г., са се отразили на икономиката и дали растежът на САЩ ще се задържи, ако лихвените проценти останат около сегашните нива през по-голямата част на 2024 г.

Председателят на Фед Джером Пауъл коментира, че една "солидна" икономика ще позволи на централната банка да поддържа допълнителен натиск върху финансовите условия с много по-малко разходи за растежа и пазара на труда, отколкото в предишни битки с инфлацията в САЩ.

Инвеститорите все още наблюдават някои краткосрочни рискове, които отслабнаха от гледната точка за икономическо „меко кацане“. Сред тях са по-високите цени на енергията, стачката на работниците в автомобилната индустрия, която започна миналата седмица, възможността федералните органи да спрат работа, ако не бъде приет бюджет, както и краят мораториума върху изплащането на студентските заеми.

Признаците за колеблив растеж биха могли да подкрепят аргументите централната банка да намали лихвите много по-рано, отколкото е прогнозирала.

„Инфлацията върви в правилната посока, но има силни насрещни ветрове пред растежа“, коментира Дейвид Норис, ръководител на отдела за кредитиране в САЩ в TwentyFour Asset Management.

Джон Мадзийър, старши портфолио мениджър и ръководител на US Treasuries and TIPS във Vanguard Fixed Income Group, смята, че доходността на облигациите е близо до своя пик и изглежда „супер привлекателна“. Според него няма много място за допълнителни повишения.

Залагането на връх на лихвените проценти имаше обратен ефект върху инвеститорите няколко пъти през последната година, тъй като по-силният от очакваното икономически растеж принуди пазарите да пренастроят възгледите си за рецесия през 2023 г. и да отблъснат очакванията за това колко скоро централната банка ще намали разходите по заемите.

Според Норис от TwentyFour Asset Management колкото по-дълго лихвите останат високи, толкова по-голям е шансът меко приземяване да не се осъществи, а вместо това да има твърдо приземяване за американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още