IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР препоръчва централните банки да държат лихвите високи

Организацията смята, че инфлационният натиск няма да отслабне заради поскъпването на петрола, занижава оценките си за растежа през 2024 г. в сравнение с 2023 г.

21:18 | 19.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки трябва да задържат лихвените проценти на сегашните високи нива и дори да ги повишат допълнително, за да се справят с инфлацията въпреки "все по-видимите" признаци на икономическо напрежение и протекционизъм по света, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Базираната в Париж организация посочва, че е необходимо да се види траен напредък в преодоляването на инфлацията, преди да се обмисли облекчаване на паричната политика, съобщава FT.

Организацията изразява мнението си в ключов момент за паричната политика – Федералният резерв на САЩ тази седмица се събира, за да вземе решение за лихвените проценти. Очакванията са, че централната банка на САЩ този път няма да увеличи лихвите. Прогнозите за Английската централна банка обаче са да повиши лихвите за 15-и пореден път.

В своята междинна икономическа перспектива ОИСР понижава прогнозите си за 2024 г. Организацията казва, че „въздействието на по-строгата парична политика става все по-видимо – доверието на бизнеса и потребителите се понижава и възстановяването в Китай избледнява“.

ОИСР предупреждава и за вълната от протекционистични мерки, която вреди на световната търговия.

Главният икономист на организацията Клеър Ломбардели коментира, че дори в САЩ, където доказателствата за инфлацията „изглеждат по-положителни“, все още е „твърде рано да се обяви победа“ в битката за овладяване на ценовия натиск и намаляване на лихвите. В тази връзка ОИСР препоръчва Фед да задържи лихвите в текущия диапазон от 5,25% до 5,5% до втората половина на 2024 г., докато Европейската централна банка и Английската централна банка трябва да затегнат още паричната политика.

Ломбардели коментира пред FT, че централните банки трябва да изчакат, докато много показатели – включително общата инфлация, основната инфлация, натискът върху заплатите, се понижат, преди да отпуснат икономическите спирачки.

Признаците, че по-високите ставки ограничават икономическата активност, се увеличават, признават от ОИСР. Прогнозните лихвени проценти след коригиране спрямо очакваната инфлация вече са на положителна територия в повечето страни, с изключение на Япония, бизнес проучванията показват влошаване на настроенията на мениджърите, а финансовите условия се затягат.

С рязкото забавяне на банковото кредитиране в Европа, „дори ако лихвените проценти не бъдат повишени допълнително, ефектите от минали повишения ще продължат да си проправят път в икономиките“, посочват от организацията.

ОИСР предупреждава, че инфлационният натиск няма да отслабне заради поскъпването на петрола, който в момента е на цена от над 95 долара.

Заради паричната политика и забавянето на Китай глобалният растеж през 2024 г. се очаква да е по-малък в сравнение с 2023 г. За тази година организацията прогнозира 3% глобален растеж, а за догодина – 2,7%.

Прогнозите за растежа на ОИСР за 2023 и 2024 г. по държави. Графика: ОИСР Прогнозите за растежа на ОИСР за 2023 и 2024 г. по държави. Графика: ОИСР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още