IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: Не залагайте на лихвени понижения от ЕЦБ през първата половина на 2024 г.

Ръстът на заплатите в еврозоната все още не е достигнал пик и не е ясно колко бързо основната инфлация ще отслабне, коментира ръководителят на Латвийската централна банка

16:14 | 17.09.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Залозите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти през първата половина на следващата година, ще са погрешни. За това предупреди членът на Управителния съвет на регулатора Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

Ръстът на заплатите в еврозоната все още не е достигнал пик и не е ясно колко бързо основната инфлация ще отслабне, коментира ръководителят на Латвийската централна банка. Решението на ЕЦБ от миналата седмица да увеличи разходите по кредитите за десети пореден път поставиха регулатора още по-твърдо на пътя към целта за 2% инфлация, но е прекалено скоро да се изключва възможността от ново повишение.

„Пазарът не трябва да очаква, че ще скочим прекалено рано на лихвени понижения“, каза Казакс в интервю. „Ще започнем да намаляваме лихвите, когато видим, че последователно и значително започнем да сме под нашата цел и това, която мога да кажа ясно, е, че очаквания за намаляване на лихвите през пролетта или началото на лятото, според мен, не са наистина в синхрон с макросценария, който имаме“, допълни той.

Някои трейдъри очакват намаляване на лихвите още през април, а за някои икономисти това може да стане най-рано през юни.

Според прогнози от миналата седмица инфлацията в 20-членната еврозона ще се нуждае от още поне две години, за да стигне 2-та процента, въпреки че ценовият натиск се очаква да намалее значително през идните месеци. Икономиката се очаква да се върне към тримесечния растеж от 0,4% през 2024 г., след като стагнира през по-голяма част от 2023 г.

Казакс, който говори от Сантяго де Компостела, където посети срещата на европейските финансови министри, определи тази прогноза като такава на „меко приземяване“, при която безработицата нараства само малко. „Нашето последно увеличение може да подсили този сценарий“, допълни той.

След увеличението от четвъртък депозитната ставка на ЕЦБ става рекордните 4%. Управителят Кристин Лагард заяви, че „значително мнозинство“ подкрепи решението, което трейдърите не можаха да предвидят до 48 ч. преди решението. Повечето икономисти прогнозираха пауза.

Оттогава мнозина от 26-те членове на ръководството на ЕЦБ споделиха възгледи за това накъде трябва да се насочи политиката след това. Мадис Мюлер от Естония посочи в отделно интервю, че има „голям шанс“ ръководителите да са направили достатъчно. Австриецът Роберт Холцман и словенецът Бостян Васле пък заявиха, че ново повишение не може да се изключи, а гъркът Янис Стурнарас посочи, че той би предпочел още на последното решение да бъде поставена пауза.

„Въпреки че нямам против това къде се намират лихвите в момента, ако е необходимо, ще вземем правилните решения“, каза Казакс. „Да кажем, че сме стигнали върха – не смятам, че можем да го направим“, допълни той.

Лагард заяви нещо сходно след обявяването на последното решение на ЕЦБ и – попитана за шансовете за лихвено понижение – заяви, че „това дори не е дума, която сме произнасяли“.

„Повтарям, не сме решавали, обсъждали или дори произнасяли съкращения“, каза тя в Сантяго де Компостела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... вдигаме обезопасително скеле около паметника , ще го обезопасим към музея . не всичко , само най-атрактивната част щото музея е тесничък . другото го обезопасяваме във временен склад на надин за отговорно пазене ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Не само не си достатъчно компетентен - ти си обратното на компетентен, но това изобщо не те е спряло да натропаш 500 знака шкаррто. Феноменален тъппанаррр! Аеро-семкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: SnaGi ... ох на батя интелекта работлив , изучен и талантлив , заможен , носи на гръб целата държава + мен ... :))) ... демокрация баце , свиквай , различни мнения от различни хора , в това число и неизучени ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 13
SnaGi
преди 7 месеца
До: zelka007Нивото ти е ниско, даже критично ниско. Хвани се на работа бе човек, като нормалните хор, които работят и издържат болници, училища, социални домове, пенсионери и т.н. По цял ден висиш в интернет и спамиш глупости. Абсолютно безполезен си за обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Добре.Няма да залагаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
zelka007
преди 7 месеца
сегашните лихви все още са ниски ... я в рассийката и еритрея вече гонят едно нормално ниво от 12% , характерно за прогресивният свят . там инфлация няма , всичко е около 0% и на профицит , а не е галопираща инфлация и дефицит , както у нас и Европа , според изучените съфорумци ... или в още по напредналите прогресивни държави с развит социализЪм , като венецуела и аржентина , с лихви по 55-60% ... тук е редно да се разпише кавръков , аз не съм достатъчно компетентен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още