IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман от ЕЦБ: Последното увеличение на лихвите може да не е финално

Неговите коментари го в съответствие със сигналите от други централни банкери в еврозоната

13:35 | 16.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Упоритата инфлация в еврозоната може да принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши лихвените проценти, посочи членът на Управителния съвет (ЕС) на регулатора и гуверньор на Австрийската централна банка Роберт Холцман, цитиран от Bloomberg.

Той защити решението на ЕЦБ да се увеличи лихвеният процент по депозитите за 10-и пореден път по-рано тази седмица и каза, че заключението, че сегашното ниво на разходите по заеми ще ускори значително борбата срещу покачването на цените, не трябва да се разбира като проява на мекост от страна на регулатора.

„Определено не можем да кажем, че това е последното увеличение“, посочи Холцман в интервю в Сантяго де Компостела, Испания, където присъства на среща на европейските финансови ръководители. „Вероятността не е голяма, но има риск да е необходимо допълнително затягане“, добави той.

Коментарите поставят Холцман в съответствие със сигналите от други централни банкери в еврозоната, които предупредиха да не се прави почивка от затягането твърде рано.

Бостян Васле, управител на централната банка в Словения, каза в петък, че няма да изключи необходимостта от по-нататъшни повишения, докато ръководителят на регулатора в Латвия Мартинс Казакс посочи, че може да е необходимо още едно увеличение.

Междувременно гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по време на пресконференция след последното заседание, че е твърде рано да се каже дали пикът е достигнат.

Други сигнализираха, че смятат, че ЕЦБ е приключила с повишението засега. Заместникът на Лагард Луис де Гиндос и ръководителят на естонската централна банка Мадис Мюлер казаха, че настоящите нива може да са достатъчни, за да върнат инфлацията към средносрочната цел на институцията от 2%.

Икономистите са обединени в оценката си, че ЕЦБ е приключила с повишаването на лихвените проценти, а трейдърите заложиха в рамките на минути след обявяването на политиката, че ново увеличение е все по-малко вероятно.

„Гледайки някои от реакциите на нашето решение, човек може да си помисли, че сме се съгласили на гълъбов поход“, изтъква от своя страна Холцман, добавяйки: „Не съм съгласен с подобно тълкуване, особено като се има предвид, че рисковете от инфлация не са намалели напоследък“.

Икономическите перспективи обаче се влошиха бързо през последните седмици - ситуация, която държеше икономисти и инвеститори в напрежение относно това дали ЕЦБ ще предприеме последното затягане на политиката.

„Не беше лесно решение и за да постигнем споразумение, трябваше да претеглим всички аргументи много внимателно“, признава Холцман. „Ето защо вярвам, че можем да бъдем доволни от резултата“, добавя още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още