IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки се готвят за "по-високи лихви за по-дълго време"

През следващите около 10 дни ще бъдат определени лихвите в страните на 7 от 10-те най-търгувани валути в света

08:21 | 13.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика преминава към период на по-високи лихвени проценти за по-дълго време, което прави предстоящите решения на централните банки в развиващия се свят ключови за очертаването на нюансите в това затихнало състояние, пише Bloomberg.

През следващите около 10 дни ще бъдат определени лихвите в страните на 7 от 10-те най-търгувани валути в света, включително долара и еврото, което ще установи продължителен период на парична политика, ограничаваща икономиката.

Има известна неяснота относно някои от тези решения, като например на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Нараства консенсусът, че дори институциите, които вероятно ще оставят лихвите без промяна, като Федералния резерв, ще искат да подсилят предпазливостта си относно инфлацията, след като я изпуснаха от контрол през 2021 г.

"По-високи лихви за по-дълго време" беше основната тема, която политиците обсъждаха по време на изнесеното заседание на Фед миналия месец в Джаксън Хоул, щата Уайоминг. И макар че началото на най-рязкото затягане на лихвите от едно поколение насам се различаваше от двете страни на Атлантическия океан, сега, когато се вижда перспективата за край на тези увеличения на лихвите, се наблюдава по-обединено чувство за цел.

Мистерията ЕЦБ

Първа ще трябва да вземе решение Европейската централна банка, чиито централни банкери ще бъдат изправени пред изключително оспорвано решение в четвъртък дали да продължат да повишават лихвите, или да направят пауза.

Икономистите са почти равномерно разделени в мнението си за решението. Паричните пазари определят 45% възможност за десето поредно увеличение на основните лихви до 4%, което е спад спрямо очакванията от над 60% миналия месец. Причината е в данните, които трейдърите отчитат, а те сочат отслабване на германската икономика. Последно повишение с четвърт пункт не е напълно изключено, като залозите са за такъв ход по-скоро до края на годината.

Независимо към какъв вариант ще се насочат председателят Кристин Лагард и нейните колеги, вероятно по-трудното предизвикателство ще бъде да убедят финансовите пазари, че ще запазят политиката си затегната толкова дълго, колкото е необходимо, за да укротят цените, дори и при забавяне на икономическия растеж.

Тя може да стъпи на основите, които членът на Управителния съвет на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало започна да полага още през януари, когато заяви, че времето, през което лихвените проценти ще останат високи, е от значение "поне толкова", колкото и самото им равнище. Сега той дори настоява, че "продължителността има по-голямо значение".

Оптимизмът на Фед

Следващата сряда вниманието ще се насочи към Федералния резерв в САЩ. Служителите там стават все по-оптимистично настроени, че могат да потиснат инфлацията, без да причинят сериозна икономическа болка. Пазарите на облигации не дават почти никакъв шанс за повишение на лихвите на предстоящата среща, а икономистите са единодушни, че ставките ще останат стабилни след ясните сигнали от страна на лидерите на Фед, че планират да преустановят всякакви повишения този месец.

Останалата част можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Очакваме родните "експерти"/експерти в кавички:)/,да се изредят и да ни обясняват как плавно ще бъдат увеличени ливхите ,само че в момента картинката която се очертава е следната : поскъпването на кредитите и вдигането на лихвите ще е продължително във времето ,тоест както до вчера лъжеха че у нас било рая на ниските лихви ,сега картинката е че рая ще бъде поразтресен от скъпи кредити ,но за сметка на това за дълго време :)Хем ще поскъпват ,хем за дълго :)Теглете още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още