IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се готви за лихвена пауза, носейки глътка въздух на икономиката

Ако ЕЦБ направи пауза, гуверньорът Кристин Лагард без съмнение ще защити политическа позиция „по-високи за по-дълго“ лихви

11:03 | 11.09.23 г.
Снимка: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images
Снимка: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Колко е твърде много? Това е въпросът, с който Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се бори на срещата по парична политика в четвъртък. Въпреки че има нарастващи доказателства за изпадането на еврозоната в рецесия, не е сигурно дали Управителният съвет ще реши, че е необходимо едно повишение с четвърт пункт на лихвения процент по депозитите, за да се ограничи допълнително инфлацията, пише редакторът на Bloomberg Маркъс Ашуорт.

Срещата тази седмица ще представи и актуализирани прогнози, като повечето анализатори очакват намалени очаквания за растеж, но малка промяна в прогнозите за инфлацията. Производството в еврозоната вероятно ще се свие през третото тримесечие и има малко изгледи останалата част от годината да бъде по-добра, което може да поеме голяма част от тежестта на успокояването на потребителските цени.

Ястребова пауза, със запазване на склонността към затягане, би била най-разумният курс на действие, за да се оценят последствията от деветте покачвания на лихвения процент по депозитите на ЕЦБ от отрицателните 0,5% през юли миналата година до сегашните 3,75%. Централните банкери все още могат да подчертаят, че е възможно последващо увеличение по-късно тази година и има инструменти, различни от лихвените проценти, които ЕЦБ може да използва, за да поддържа строга парична позиция. Възможно е по-нататъшно разтоварване на портфейла от облигации за количествено улесняване, заедно с други мерки за намаляване на набъбналия баланс.

Това, което е ясно, е, че ужасните икономически данни идваха едни след други през последните седмици. Фабричните поръчки в Германия през юли паднаха с 11,7%. Съставните крайни августовски поръчки на мениджърите по покупки (PMI) в еврозоната спаднаха още под линията на растеж/свиване от 50 до 46,7 пункта. PMI индексът в сектора на услугите при ниво от 47,9 пункта е в зоната на свиване. Производственият PMI също се понижи, като в Германия показателят е под 40 пункта. Производствените цени в еврозоната през юли се сринаха допълнително до минус 7,6% на годишна база. Проучването на банковото кредитиране на ЕЦБ от юли показа, че кредитните условия и кредитирането са значително затегнати.

Според макростратега на Bloomberg News Саймън Уайт, един от най-добрите водещи индикатори за икономически растеж в еврозоната е паричното предлагане М1. Той рязко се понижи през последните месеци, което показва продължаващо отслабване на икономиката.

Ако ЕЦБ направи пауза, както сигнализира ценообразуването на фючърсния пазар, гуверньорът Кристин Лагард без съмнение ще защити политическа позиция „по-високи за по-дълго“ лихви на пресконференцията си. Поддържането на лихвените проценти високи бързо се превръща в пътеводна звезда на големите централни банки. Въпреки че намаленията на лихвените проценти не се оценяват в пазарните фючърси на еврото до средата на 2024 г., ЕЦБ ще бъде решена да не създава впечатлението, че цикълът на повишаване на лихвените проценти може бързо да се обърне.

Останалата част от коментара четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още