IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката и трудовият пазар в САЩ са се забавили през юли и август

Заплатите са нараснали с най-бавния си темп от началото на 2022 г.

22:40 | 06.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растежът в американската икономика и на трудовия пазар са се забавили през юли и август и много компании очакват ръстът на заплатите да намалее повсеместно в краткосрочен план, съобщава Федералният резерв в допитване сред регионалния бизнес, включено в Бежовата му книга, предава Bloomberg.

„Контактите от повечето райони показаха, че икономическият растеж е бил скромен“, съобщава Фед в доклада си, публикуван две седмици преди всяко заседание на Федералната комисия по отворения пазар, на което се определя паричната политика.

Почти всички райони са посочили, че бизнесът е „възобновил неизпълнените преди това очаквания, че ръстът на заплатите ще се забави повсеместно в краткосрочен план“, се казва в документа.

Данни от миналата седмица показаха, че въпреки посвеместния ръст на работните места през август някои части на трудовия пазар се охлаждат. Заплатите са нараснали с най-бавния темп от началото на 2022 г. и макар че все повече хора се включват в работната сила, расте броят на тези, които не могат да намерят работа веднага.

Инфлационният натиск също отслабна донякъде. Индексът на основните разходи за лично потребление, предпочитаният от Фед индикатор за базовата инфлация, нарасна с 0,2% през юли за втори пореден месец, което е спад спрямо над 0,3% по-рано тази година.

„Повечето райони съобщиха, че ръстът на цените като цяло се е забавил, като това е станало с по-бърз темп в промишленото производство и сектора на потребителските стоки“, сочи Бежовата книга. „Но контактите в редица области показват резки ръстове на разходите за застраховане на имотите през последните няколко месеца“, става ясно още от документа.

Представителите на Фед предприемат по-предпазливи действия, след като повишиха лихвите с агресивен темп миналата година и затегнаха още няколко пъти паричната политика на повечето си срещи тази година. Прогнозите на ръководителите, публикувани през юни, са за още две увеличения тази година – едното вече стана факт на заседанието през юли.

Много официални представители дадоха да се разбере, че може да изберат да направят пауза на заседанието този месец, за да продължат да оценяват напредъка в забавянето на инфлацията, въпреки че според някои може да са необходими още едно или повече повишения на лихвите, за да се охлади напълно натискът върху цените.

Председателят Джером Пауъл, който говори на годишната конференция на централните банки в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, миналия месец, заяви, че Фед е готова да повиши отново лихвите, ако е необходимо, и смята да ги запази високи, докато инфлацията не поеме по убедителен път към целта от 2%.

Бежовата книга, основана на информация от 12 регионални банки на Фед, е съставена наред с информация от Фед в Канзас, събрана на или преди 28 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още