IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед все още се страхува от инфлацията

Възможно е да има още повишения на лихвите, казва се в протокола от последното заседание на централните банкери

22:00 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на Федералния резерв на САЩ до голяма степен остават загрижени, че инфлацията няма да се понижи достатъчно, и предполагат, че ще се наложи допълнително повишаване на лихвените проценти.

Това става ясно от протокола от срещата на борда на американската централна банка, която се състоя в края на юли, който е публикуван в сряда.

„Повечето участници в срещата продължават да виждат значителни възходящи рискове за инфлацията, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика“, посочва се в документа, цитиран от Bloomberg.

„Някои участници коментираха, че въпреки че икономическата активност е устойчива и пазарът на труда остава силен, продължават да съществуват рискове за намаляване на икономическата активност и рискове за повишаване на нивото на безработица“, пише още в протокола.

Централните банкери увеличиха лихвите на последната си среща с четвърт пункт до диапазон от 5,25-5% - най-високото ниво от 22 години, след като на предишната им среща оставиха лихвените нива без промяна.

Докато тримесечните прогнози, последно актуализирани през юни, показваха, че повечето длъжностни лица по това време подкрепят още две увеличения на лихвите през 2023 г., председателят на централната банка Джером Пауъл подчерта след решението от юли, че Фед ще взема решенията среща по среща.

„Възнамеряваме отново да запазим политиката рестриктивна, докато не се уверим, че инфлацията намалява устойчиво до нашата цел от 2%, и сме готови да я затегнем допълнително, ако това е уместно“, каза Пауъл пред репортери на 26 юли.

След публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв доходността по държавните облигации на САЩ остана по-висока, индексът S&P 500 увеличи загубите си през деня, а доларът се засили на валутните пазари.

Публичните забележки на длъжностните лица предполагат, че силната степен на консенсус, която е в основата на агресивната кампания за затягане на паричната политика, може и да се разпада.

Някои, като президентът на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкър, посочват, че централната банка може да не е необходимо да продължава да повишава лихвените проценти. Други, сред които Мишел Боуман, са на противоположното мнение.

Единайсетте членове на Федералната комисия за отворените пазари с право на глас единодушно са се съгласили да повишат лихвените проценти през юли, подкрепата не е единодушна сред по-широкия панел от около 18 длъжностни лица.

Понастоящем инвеститорите не очакват друго повишение на лихвените проценти тази година, според фючърсните договори. Шансовете за ръст на лихвите на следващата среща обаче нарастват.

Инвеститорите продължават да очакват, че американската централна банка ще започне да намалява лихвите догодина. Референтната лихва се очаква да падне до около 4,25% до края на следващата година.

Наблюдателите ще се вслушат за възможен сигнал на годишната конференция на Федералния резерв в Канзас Сити в „Джаксън Хоул“ в Уайоминг следващата седмица, където се очаква Пауъл да говори.

Ключови икономически данни, публикувани след срещата през юли, до голяма степен подкрепят идеята, че служителите на Фед имат известно време да обмислят необходимостта от допълнително затягане на паричната политика. Данните за разходите за труд показват известно забавяне на ръста, а основната инфлация регистрира най-малките последователни месечни ръстове от повече от две години.

В протокола се изразява оптимизъм относно перспективите пред икономиката на САЩ, тъй като влиятелните икономисти на Фед „вече не смятат, че икономиката ще навлезе в лека рецесия към края на годината“. Все пак те очакват икономическият растеж през следващите две години „да бъде под оценките за потенциалния растеж, което ще доведе до леко увеличение на нивото на безработица спрямо сегашното му ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още