IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Лихвите трябва да останат високи, колкото е необходимо

Той призова към повече търпение и упоритост, след като Френската централна банка публикува новите си прогнози

17:29 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка ще остави лихвите на ниво от 4% толкова дълго, колкото е необходимо, за да овладее инфлацията, заяви членът на Управителния съвет и гуверньор на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало и посочи, че не смята, че са необходими повече увеличения на лихвите на този етап.

„Наблюдавайки ситуацията в момента, смятаме, че това е добро ниво на лихвите, и че ако няма изненади, все пак действаме практично и наблюдаваме как се развива инфлацията, в момента е по-важно да имаме търпение, да бъдем упорити “, заяви той пред BFM TV във вторник, цитиран от Bloomberg. „Имаме правилната доза, но трябва да приемаме лекарството срещу инфлацията достатъчно дълго време и ще станем свидетели на нейното забавяне“, заяви той.

Гуверньорът на Френската централна банка сподели позицията си, след като ЕЦБ повиши за десети пореден път лихвите си - въпреки съпротивата от страна на по-предпазливите централни банкери. Гуверньорът Кристин Лагард заяви, че не може да определи дали това ще бъде пикът, а по-ястребово* настроените ѝ колеги оттогава насам предупреждават, че това увеличение може и да не е последното.

С текущото си ниво лихвите се намират във фаза на„плато, но не мога да кажа колко дълго ще се задържат в платото“, коментира дьо Гало. „Ние действаме много прагматично - гледаме как се развива болестта, инфлацията. Налице са първите признаци на възстановяването, но едва когато болестта отслабне и един ден изчезне – т.е. инфлацията се върне към към 2%, ще спрем да приемаме лекарството и ЕЦБ ще може да понижи лихвите си. Този момент още не е настъпил. Важно е да имаме търпение“, заяви той.

Ден преди изявлението на Франсоа Вилроа дьо Гало централната банка на Франция, която той ръководи, публикува новите си икономически прогнози, сред които оценките за инфлацията за тази и 2024 г. бяха ревизирани във възходяща посока. Прогнозите за базисната инфлация, която ЕЦБ напоследък следи по-внимателно бяха коригирани в низходяща посока.

Френската централна банка понижи прогнозата си за базисната инфлация. Графика: Bloomberg Френската централна банка понижи прогнозата си за базисната инфлация. Графика: Bloomberg

Френската централна банка актуализира и прогнозите си за икономическия растеж за тази година, след силно представяне на икономиката през второто тримесечие, и въпреки него понижи прогнозите си за 2024 г. и 2025 г.

„Това е сценарий на дезинфлация без забавяне на растежа на брутния вътрешен продукт, но и без рязкото му повторно ускорение “, смята главният икономист на Френската централна банка Оливие Гарние.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още