IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави непроменена основната си лихва, но очаква по-затегната парична политика през 2024 г.*

Централната банка очаква бенчмарковата ѝ лихва да достигне връхна точка от 5,50%-5,75% тази година и да намалее само с половин процентен пункт догодина

21:29 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв в САЩ остави непроменена водещата си лихва в сряда, но втвърди „ястребовата“ си позиция с прогноза за още лихвени повишения до края на годината и значително по-затегната от предишните очаквания парична политика през 2024 г., предава Ройтерс.

Както и през юни средното очакване на ръководителите на Фед е, че бенчмарковата лихва на централната банка ще достигне връхна точка тази година от диапазон 5,50%-5,75%, само с четвърт процентен пункт над сегашния диапазон.

Но актуализираните тримесечни прогнози на Фед сочат, че лихвите ще намалеят само с половин процентен пункт през 2024 г. спрямо цял процентен пункт, очакван на заседанието през юни. Централната банка очаква основната лихва да намалее до 5,1% до края на 2024 г. и до 3,9% до края на 2025 г. Тя предвижда, че основният ѝ показател за инфлацията, че спадне до 3,3% до края на тази година, до 2,5% догодина и до 2,2% до края на 2025 г. Според Фед инфлацията ще се върне към целта от 2% през 2026 г., което е по-късна дата, отколкото някои ръководители смятаха, че е възможно. 

„Инфлацията остава висока“, съобщи Федералната комисия по отворения пазар, която определя лихвата, в съобщение, което включваше също прогнози за по-силен икономически растеж и по-голям ръст на работните места в сравнение с предишните прогнози. Комисията запази очакванията си за „меко кацане“ в отделно становище.

Финансовите пазари очакваха, че Фед ще остави лихвите непроменени. Но инвеститорите предвиждаха и значително понижаване на лихвите от централната банка догодина, очакване, помрачено от прогнозите, според които 10 от 19 ръководители предвиждат, че основната лихва ще остане над 5% през следващата година.

Новите прогнози включват значителна промяна на очакванията за икономическия растеж – след като в по-ранните си прогнози очакваше той да е едва 0,4% през тази година, сега Фед предвижда, че икономиката ще нарасне с 2,1% през 2023 г.

Безработицата също се очаква да остане стабилна около 3,8% тази година и да нарасне само до 4,1 на сто до края на следващата година – вот на доверие за възможността за овладяване на най-тежката инфлация от 80-те години на миналия век без значителни загуби на работни места.

Но прогнозите също така заплашват компании и домакинства с възможността за още по-строги условия за кредитиране и по-високи лихви по заемите от вече въведените в двегодишната агресивна битка на Фед за овладяване на инфлацията. Централната банка въплъти философията „по-високи за по-дълго време“ в последните си прогнози.

Съобщението на Фед е било одобрено единодушно след двудневно заседание, белязано от дебюта на Адриана Куглър като нов член на Борда на гуверньорите.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на пресконференция след решението, че ръководителите са "подготвени да повишат още лихвите, ако това е уместно, и смятат да запазят политиката си на рестриктивно ниво, докато се убедят, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел". 

Той подчерта, че Фед ще "действа предпазливо", оценявайки постъпващите данни и развиващите се перспективи и рискове, потвърждавайки думите си по време на годишния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, миналия месец, отбелязва Bloomberg. 

След бързото повишаване на лихвите миналата година "сега смятаме, че сме сравнително близо до там, където трябва да стигнем", изтъкна Пауъл. 

Той допълни, че "меко кацане" не е основното очакване на Фед за американската икономика, но е основната цел в усилията на централната банка за овладяване на инфлацията. 

*Информацията е допълнена в 22,40 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още