IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът на Фед: Твърде бавният икономически растеж може да пречи в борбата с инфлацията

Решението на проблема с инфлацията изисква повече внимание и върху предлагането, твърди самият Пауъл

07:30 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предвид само слабите признаци за забавяне на търсенето в САЩ след увеличението на лихвите с повече от общо 5 процентни пункта, логиката подсказва, че Федералният резерв (Фед) има още работа, пише Bloomberg.

Централните банкери и наблюдателите на Фед в момента обръщат по-голямо внимание на нова поредица от аргументи, според която централните банки трябва да оценят как действията им влияят на предлагането. Изводът от това е следният – твърде високите лихви всъщност биха могли да са пречка в борбата с инфлацията, намалявайки ползите от увеличаващото се предлагане, които едва сега започват да се усещат.

В основата на макроикономическата теория е, че паричната политика оказва влияние най-вече върху търсенето. По-високите лихви водят до оскъпяване на заемите и намаляване на търсенето, което забавя инфлацията. Рецесията е най-тежкото лекарство срещу прекомерното търсене и за овладяване на инфлацията.

Но редица водещи икономисти предупреждават, че паричната политика може да има значително влияние и върху предлагането, което засяга и дългосрочните тенденции в икономиката. Гуверньорът на Фед Джером Пауъл и централните банкери от цял ​​свят се запознаха с този аргумент в ключов доклад на годишния симпозиум в Джаксън Хоул миналия месец.

Доказателствата показват, че повишенията на лихвите влияят на условията за финансиране и апетита за риск, ограничавайки предлагането в икономиката чрез забавяне на иновациите, откриват Юеран Ма и Каспар Цимерман в доклада.

Самият Пауъл на конференцията подчерта ролята на предлагането като изключително важен фактор, който върви ръка за ръка с търсенето.

Търсенето и предлагането допринасят за ускорението на инфлацията. Графика: Bloomberg Търсенето и предлагането допринасят за ускорението на инфлацията. Графика: Bloomberg

„Въпреки че тези две фактора в момента действат заедно за забавянето на инфлацията, процесът ще продължи още дълго време“, коментира гуверньорът на Фед на 25 август. Той заяви, че освен да изчака ръстът на търсенето след пандемията да отшуми и свитото предлагане да се отпусне, политиката на Фед е предназначена и да „забави растежа на общото търсене, позволявайки на предлагането да го настигне.“

Пауъл ще има възможността да обсъди двете тенденции в сряда на своя брифинг пред журналисти след последното решение за лихвите и след като бъдат направени нови прогнози за референтния лихвен процент. Икономистите очакват този път лихвите да останат на същото равнище, но възможността за още един ход по-късно тази година остава.

Увеличението на заплатите в САЩ се забавя през последните месеци, тъй като силният икономически растеж стимулира заетостта, помагайки за решаването на проблема с недостига на работна ръка и за умерения ръст на заплатите. Подобно развитие вероятно ще има и при потребителските цени.

Голямата роля на предлагането

„По-голямата част от дезинфлацията се дължи на увеличеното предлагане, а не на отслабването на търсенето“, коментира Майк Кончал, директор на отдела за макроикономически анализи в института „Рузвелт“, в статия, публикувана този месец.

Стабилното търсене може да бъде нещо добро, тъй като помага на производителите да инвестират в преустройството на веригите за доставки. Твърде затегнатата парична политика може да има и обратен ефект за определени сектори на икономиката, като например имотният сектор - исторически високите разходи по заемите могат да ограничат строителството, поддържайки цените на жилищата високи.

Това е политическият парадокс за Фед - да обмисли как може да си позволи умерен икономически растеж, вместо рязко да го спре, за да върне стабилно инфлацията към целта от 2% през следващите няколко години. (В момента базисната инфлация е 4,2%.) Точно това е и изводът от новото изследване.

„Резултатите показват, че рязко затягане на паричната политика със 100 базисни пункта ще бъде последвано от спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от порядъка на 1%", коментира Юеран Ма в имейл. Тя подчертава, че в настоящия цикъл на Фед апетитът за риск на пазара на рисков капитал „е много по-нисък сега, отколкото преди началото на затягането“.

Растежът на предлагането е една от причините икономиката на САЩ да нараства с 2% или повече през всяко от последните четири тримесечия въпреки повишаването на лихвите от Фед. Строителството на фабрики в страната почти се е удвоило през последната една година, като приносът му към брутния вътрешен продукт достига най-високото си ниво от 1981 г. насам .

Традиционно се смяташе, че предлагането е показател по-скоро за основните структури на икономиката - като ръст на населението или енергийни запаси, които в краткосрочен план се влияят в по-малка степен от стойността на парите.

Юеран Ма, автор на доклада за Джаксън Хоул, обърна внимание скорошно проучване на икономистите Лука Форнаро от Икономическия университет в Барселона и Мартин Улф от университета в Санкт Гален.

"Ако затягането на паричната политика действително затруднява намаляването на пределните разходи при предлагането, например чрез по-бавен технологичен напредък или по-неправилно разпределение, това може да направи инфлационния натиск по-упорит", заяви Ма, обобщавайки изводите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още