IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед за лихвите едва ли ще се отрази на биткойна

Централната банка вече сигнализира, че остава зависима от данните и има намерение да задържи за по-дълго високите ставки

16:39 | 20.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Волатилността, или степента на турбулентност на цените, при биткойна остава потисната в съответствие със спокойствието на американските фондови и облигационни пазари. Режимът на слаба волатилност вероятно ще продължи и след обявяване на решението за паричната политика на Федералния резерв в сряда, прогнозират някои криптотрейдъри пред CoinDesk.

Очаква се Фед да обяви решението си към 21 ч. българско време. За да обуздае инфлацията, централната банка увеличи лихвите с 525 базисни пункта от март 2022 г., като началната фаза на т. нар. цикъл на затягане предизвика волатилност на пристрастения към ликвидност крипто- и традиционен пазар.

Очаква се в сряда централната банка да запази без промяна лихвите на равнище между 5,25% и 5,5% и да запази познатата си позиция, разчитаща на новите данни за икономиката, което няма да е изненада за пазара, коментира Грег Магадини, директор за дериватите на Amberdata. Трейдъри дават близо 100% вероятност Фед да запази без изменение ставките в сряда.

„Фед беше много непреклонен за това, че остава „зависим от данните“ и сигнализира възможността да „задържи лихвите по-високи за по-дълго“, коментира още Магадини. Според него централната банка ще запази непроменени лихвите, но ще сигнализира запазването им високи, докато следи икономическото развитие. Той коментира, че това ще направи срещата на Фед „събитие с ниска волатилност“.

Многократно Фед посочваше, че бъдещият ход на действията му по отношение на лихвите ще зависи от това как се развива инфлацията и заетостта, отказвайки да даде сигнал за изричен край на цикъла на затягане, започнал през март миналата година.

Очаква се Фед да повтори посланието и в сряда, тъй като инфлацията изглежда набира нова сила. Освен това пазарите, които са пристрастени към резките лихвени понижения през последните четири десетилетия, може бързо да включат в ценообразуването подновеното облекчаване на ликвидността, ако централната банка сигнализира край на цикъла на затягане, което ще усложни нещата за централната банка.

С други думи, шансовете централната банка да направи каквато и да е било изненада са ниски, което подкрепя настоящия режим на ниска волатилност при биткойна и традиционните пазари.

„Съмняваме се, че (волатилността) ще дойде от този Фед“, посочват от базираната в Сингапур фирма за криптотърговия QCP Capital. „През последните три заседания за годината очакваме апетитът на Федералната комисия по отворения пазар (ръководството на Фед, бел. ред) за увеличение отново да е изключително слаб. В същото време не виждаме как Пауъл ще може убедително да сложи край на този цикъл на повишения, като се имат предвид растящите цени на горивата и отскачащата инфлация“, се посочва още.  

Биткойн опции с падеж този петък – период, който обхваща решенията на Фед и на Японската централна банка, сигнализират, че тези решения за лихвите няма да са решаващи събития.

Опциите са деривативни договори, които дават на купувача правото, но не и задължението да купуват или продават въпросния актив на предварително определена цена, но на по-късна дата. Обичайно е за някои трейдъри да гледат опциите като измерител на евентуалната волатилност след дадено събитие при определен клас активи.

Трейдърите очакват биткойнът да се придвижи с 2,8% този петък – знак, че никой не очаква каквито и да е било раздвижващи пазара коментари от Пауъл, коментира Маркус Тийлен, ръководител на изследванията и стратегиите към Matrixport.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
* в случая с решението за увеличаването на лихвите, но отново принципът е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Разбира се, че няма да се отрази на шиткойна. Решението за свалянето на лихвите ще се отрази на свързаните с пазара активи, не със сектантски виртуален койн, от който няма нито нужда, нито някаква съществена полза. Все едно решението да се отрази и на Църквата на Голямото спагетено чудовище, същата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още