IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността се увеличава на пазара на дигитални активи заради FTX

В сряда се очаква изслушване, на което да се разгледат планове за продажба на монети за набиране на средства за разплащане с кредиторите

10:20 | 12.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Волатилността се усилва на пазара на дигитални активи, докато трейдърите оценяват възможността за продажба на криптоактиви от нефункциониращата FTX в рамките на процедурата ѝ по фалит.

Администраторите на FTX са успели да възстановят около 7 млрд. долара под формата на активи, включително 3,4 млрд. долара в криптовалути. В сряда се очаква изслушване, на което да се разгледат планове за продажба за набиране на средства за разплащане с кредиторите, става ясно от документи, цитирани от Bloomberg.

Според данни от презентация FTX притежава близо 1,2 млрд. долара в солана. Инвентарът включва и 560 млн. долара в биткойн, както и 192 млн. долара в етер.

Индекс на 100-те най-големи монети изтри почти 3% в понеделник, преди да се върне към растежа с почти същата сила във вторник. От своя страна, цената на биткойна за кратко падна под прага от 25 хил. долара, но успя да се възстанови. Минути преди 9:30 ч. българско време монетата се разменя за 25 745 долара, което е спад за денонощието от 0,4%.

FTX иска да привлече подразделението за управление на активи на Galaxy Digital Holdings на милиардера Майкъл Новограц в помощ на надзора на монетите на борсата. Седмичното ограничение за продажба варира от 50 млн. долара до евентуално 200 млн. долара, става ясно от документи, подадени през август.

Пазарът е неспокоен за предстоящото ликвидиране от страна на кредиторите на FTX, коментира Маркус Тийлен, ръководител на звеното за проучвания на Matrixport.

Септември като цяло е най-лошият месец в годината за криптовалутите. През последното десетилетие биткойнът поевтинява средно с 6,2% за месеца, показват данни, събрани от Bloomberg.

Може да се окаже „трудно за биткойна да отчете трайно възстановяване“ на базата на „отслабена инерция в средносрочен план“, коментира Кати Стоктън, основателка на Fairlead Strategies LLC.

Международните пазари очакват данните за американската инфлация в сряда. Признаци за упорит ценови натиск може да подкрепят очакванията, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго, а това е насрещен вятър за по-рисковите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 7 месеца
Пазара бил неспокоен? Нека се успокои пазара, вода ще има за всички (охладена до перфектна за консумиране температура) :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още