IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на криптоборсата FTX гори всеки ден по 1,5 млн. долара за правни разходи

Сега те отиват към темп от почти 50 млн. долара на месец под формата на хонорари, посочва Крис Хансен, адвокат на Paul Hastings

12:15 | 24.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крахът на международната криптоборса FTX трупа до 1,5 млн. долара на ден под формата на сметки за адвокати и други експерти, натоварени със задачата да се ровят в пепелта на фалиралата компания, съобщава Bloomberg.

Растящите разходи бяха една от точките по време на изслушването за фалита на компанията в сряда, като от комитета на кредиторите разкритикуваха текущия темп на разходи.

„Сега отиват към темп от почти 50 млн. долара на месец под формата на хонорари, като буквално стотици адвокати, финансови съветници и банкери работят по тях почти на пълно работно време“, посочва Крис Хансен, адвокат на Paul Hastings, която представлява комитета на кредиторите на FTX. „Всеки долар, похарчен за това дело, по същество е долар, който кредиторите няма да получат“, допълва той.

Доклад, публикуван преди два месеца от анализатор на хонорарите, който работи за друга правна кантора, разглежда разходите през първите седем месеца на делото. Те са били в размер на 200 млн. долара. Според него таксите са „впечатляващи“, но също така той похвали професионалистите, които се ровят в „тлеещата купчина отломки“ от борсата в опит да възстановят парите на кредиторите.

Извънредно сложният фалит е утежнен допълнително и от необходимите странични преговори с други фалирали криптогиганти. Наскоро бе сключена сделка с Genesis, от която сестринската на FTX компания Alameda Research може да поиска 175 млн. долара във връзка с фалита ѝ.

Счетоводството на FTX бе характерно с проблеми от самото начало. По-рано новият главен изпълнителен директор Джон Джей Рей-трети заяви, че документацията е пълна с лъжи и прикривания от предишното ръководство.

Според говорител на фалиралата борса ръководството работи „неуморно“ и процесът остава в релси.

Но Хансен също каза, че групата на длъжниците не е положила достатъчно усилия да увеличи максимално възвръщаемостта на паричните средства и криптоактивите на компанията, докато делото продължава.

„Всеки ден има значение“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още