IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от водещите лица в сагата FTX го очакват неустойки от 1,5 млрд. долара

Раян Саламе се призна за виновен по редица обвинения, включително заговор за незаконни политически дарения

12:05 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Раян Саламе. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Раян Саламе. Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Раян Саламе, един от водещите мениджъри на FTX – изиграл ключова роля в дейността с политически дарения на криптоборсата, ще трябва да плати неустойки от 1,5 млрд. долара, след като се призна за виновен в четвъртък по обвинения във федерални престъпления.

Саламе, който бе съглавен изпълнителен директор на FTX Digital Markets, се призна за виновен по обвинения в заговор за незаконни дарения и измама на Федералната изборна комисия в САЩ, както и за заговор за работа с нелицензиран бизнес за трансфер на пари, съобщава CoinDesk.

„Направих политически дарения на мое име, които бяха финансирани от трансфери от подразделение на Alameda“, заяви Саламе пред съдия Люис Каплан, който отговаря и за делото на Сам Банкман-Фрийд. Alameda е инвестиционната компания, свързана с FTX, чрез която са извършвани някои от незаконните дейности на борсата.

Трансферите са били „категоризирани като заеми“, каза Саламе, но „беше ясно, че те няма да бъдат върнати“. Даренията, според бившия мениджър, „са били в полза на инициативи, представени от други, но подкрепени от Сам Банкман-Фрийд“.

В рамките на споразумението си с правителството за признаване на вина Саламе ще трябва да плати неустойки на стойност над 1,5 млрд. долара. Той се е съгласи да изплати 6 млн. долара преди официалното произнасяне на присъдата, очаквана през март догодина. За да покрие сумата, той се е съгласил да предаде на правителството автомобил Porsche от 2021 г., редица имоти, както и собствеността на компанията East Rood Farm Corporation. Ако Саламе изплати сумата от 6 млн. долара и предаде имотите до зададените срокове, той няма да дължи цялата неустойка, става ясно от съдебни документи.

Министерството на правосъдието обаче ще може пак да си потърси пълната неустойка, ако се окаже, че Саламе е излъгал във финансова клетвена декларация или по някакъв начин се намеси в начина, по който правителството борави с активите, става ясно още от документа.

В допълнение Саламе трябва да плати повече от 5,5 млн. долара компенсации на кредиторите на FTX.

Саламе призна вината си по-малко от месец преди да започне делото срещу Сам Банкман-Фрийд, основателя на FTX. Той вече пледира невинност по всички обвинения, включително организирането на измама за милиарди долари, довела до фалита на FTX и загуба на средства за потребителите.

Когато империята на Банкман-Фрийд се сгромоляса миналата есен, Саламе бе съглавен изпълнителен директор на базираното на Бахамите дъщерно дружество FTX Digital Markets. Той бе и един от републиканските мегадонори.

Други водещи мениджъри на империята около FTX – Каролин Елисън, Гари Уанг и Нишад Сингх – вече се признаха за виновни по криминални обвинения. Всички се очаква да бъдат свидетели на обвинението по делото на Банкман-Фрийд, който според прокуратурата е извършил едно от най-големите финансови престъпления в американската история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още