IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд иска временно освобождаване от затвора, за да подготви защитата си

Огромното количество документи по делото, насрочено за октомври, не може да бъде прегледано от съоснователя на FTX без помощта на неговите адвокати

18:00 | 19.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Седмица след като бе вкаран в затвора, съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд призова да бъде освободен за пет дни, за да подготви защитата си с адвокатите си за делото във федералния съд в Манхатън, съобщава Bloomberg.

Адвокатите на Банкман-Фрийд, чиято гаранция от 250 млн. долара беше отменена миналата седмица заради предполагаем опит за влияние върху свидетелите, споделят в петъчно писмо до американския окръжен съдия Люис Каплан, че 31-годишният бивш ръководител на FTX не е бил в състояние да прегледа правилно множеството документи относно делото, докато е бил затворен в ареста в Бруклин.

„Само миналата седмица властите изготвиха 750 хил. страници относно комуникацията през Slack, които трябваше да бъдат произведени преди месеци, които г-н Банкман-Фрийд няма да може да прегледа според този график“, пише неговият адвокат Кристиан Евърдел.

Според Евърдел евентуално разрешение на Банкман-Фрийд да се срещне с адвокатите си и да използва лаптоп с интернет в съда ще ускори процеса и е необходимо, тъй като делото трябва да започне през октомври.

Банкман-Фрийд пледира невинен по обвиненията, че е организирал дългогодишна схема за измама, която му е позволила да получи достъп до милиарди долари клиентски средства във FTX.

По-късно в петък прокурорите се оплакаха на съдията в писмо, че Банкман-Фрийд не е предал цялата необходима информация, свързана с планираната му защита, че е разчитал на съветите на адвокатите за действията, които е предприел.

Освен ако незабавно не предаде информация за това какви съвети е получил и от кого ги е получил, на Банкман-Фрийд не трябва да бъде позволено да представя защитата си в процеса, изтъкват прокурорите.

Те са предложили да запишат документи на твърди дискове, които Банкман-Фрийд да може да използва на компютри в ареста. Властите обаче казват, че не е възможно да се заредят всички тези документи на лаптоп. Първоначално прокурорите предположиха, че Банкман-Фрийд може да бъде преместен в по-малко съоръжение в северната част на щата, където може да използва лаптоп с интернет, но служителите на затвора отхвърлят идеята.

Използването на интернет от Банкман-Фрийд, докато той беше пуснат под гаранция в къщата на родителите си в Калифорния, изигра роля в отмяната на гаранцията от страна на съдия Каплан. Съдията установи, че Банкман-Фрийд често е прекалявал в контакта с хора чрез текстови съобщения и в един случай е използвал виртуална частна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 месеца
Ама разбира се, защо не и от държава която няма договор за екстрадиция ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още