IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев: Най-големият риск на стратегиите за инвестиране е човек да избере неподходяща

Мантрата на централните банкери за по-високи лихви за по-дълго време и меко кацане не стоят добре в едно изречение, коментира изпълнителният директор на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

17:45 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За дванадесета поредна година конференцията Investor Finance Forum ще събере на едно място експерти от банковия, финансовия и финтех сектор, капиталовите пазари, фондовите борси и регулатори. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което икономическият сайт Investor.bg организира, ще се проведе на 7 ноември в "Интер Експо Център". Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

За настроенията на световните пазари, предимствата и рисковете при изграждането на инвестиционните стратегии разговаряме с Ивайло Пенев, изпълнителен директор и ръководител отдел "Управление на активи" на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Инфлацията и лихвите са основна тема за пазарите от месеци. Какви са настроенията на световните пазари за тренда до края на годината?

- Инвеститорите често имат склонност да екстраполират скорошни събития напред във времето. Съответно спадовете на инфлацията през последните месеци ги карат да очакват тя да се върне на желаните нива от около 2%. До края на годината има много малко време и това няма да се случи, а има и някои рискове за новото и покачване през идните месеци. Лихвите вероятно ще направят пауза няколко месеца, след като през последните 1-2 години видяхме безпрецедентни по магнитуд покачвания.

Ивайло Пенев, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Ивайло Пенев е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Ръководи отдел „Управление на активи“.

Професионалната му кариера започва през 2001 г. в Първа Източна Международна Банка АД (сега Интернешънъл Асет Банк АД). След кратък стаж като счетоводител е назначен в управление „Ликвидност, пазари и инвестиции“, където отговаря за търговията с дългови инструменти и валута. През 2004 г. се присъединява към екипа на групата ЕЛАНА, първоначално в отдел „Международни финансови пазари“ на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг, а от средата на 2007 г. става част от отдел „Управление на активи“ на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Ивайло Пенев притежава магистърска степен по Финанси с профил „Банково дело“ от Университета за национално и световно стопанство в София, MBA степен от Vienna University Executive Academy и е сертифициран финансов анализатор (CFA). Изнасял е тематични лекции в Американския университет в Благоевград, лятното училище на Фондация „Атанас Буров“ и е бил хоноруван преподавател в магистърската програма по Финанси на Нов български университет - София.

Какви са текущите очаквания за евентуалните понижения на лихвите в бъдеще?

- В Европа пазарите отчитат, че сме на върха на лихвите. Първото понижение на Стария континент се очаква в началото на пролетта, последвано от още две до есента на 2024 г. В САЩ има вероятност в самото начало на 2024 г. да видим последното повишение, но след него фючърсните пазари отчитат три понижения до есента на идната година. Нека си припомним обаче, че в САЩ идват президентски избори. Управляващите демократи вероятно ще използват всички възможности да покажат една силна икономика и това може да има отражение и на монетарната политика. 

Как изглеждат сценариите за развитие на икономиката и пазарите при наличието на още едно форсмажорно събитие – конфликтът Израел-„Хамас“? Очертава ли се „меко кацане“, или рискът от истинска рецесия надделява?

- И без новия фронт в Близкия изток рецесия има – в Германия, в Канада. Мантрата на централните банкери за по-високи лихви за по-дълго време и меко кацане не ми стоят добре в едно изречение. Колкото по-дълго монетарната политика е рестриктивна, толкова повече шанса за дълбока рецесия расте. Несигурност и войни също не са от глобалната икономика, но мобилизирането на ресурси към отбранителния сектор може да има краткосрочен позитивен ефект върху растежа.

Кеш, акции, облигации, активи убежища, суровини: какви са предимствата и какви – рисковете, при изграждането на инвестиционните стратегии?

- Най-големият риск на стратегиите за инвестиране е човек да избере такава, която е неподходяща за него. Друг голям риск е прекаленото държане на кеш – исторически погледнато в много кратки периоди той е бил най-добрия актив. В някои други случаи кешът може да бъде заменен с къси държавни ценни книжа и да се постигнат по-добри резултати, каквато ситуация имаме в момента. Суровините са труден клас активи за непрофесионални инвеститори – ако се играят директно трябва да внимаваме за наклона на фючърсната им крива, ако се играят през акции винаги имаме нещо, което аз наричам „оперативна драма“ или казано по-просто оперативния риск при управлението на компанията – например грешни решения на мениджмънта. Акциите и облигациите са широко популярни и техните характеристики са известни на инвеститорите. 

Какво подсказват публикуваните досега финансови отчети на компании за третото тримесечие на годината?

- По предварително данни икономиката на САЩ расте с близо 5% в третото тримесечие и това няма как да не се види в резултатите на компаниите. В Европа обаче слабостта се проявява. Проблемът с тези данни е, че те гледат назад, към минали събития. Разбивка на рейтингите на компаниите във водещите индекси от двете страни на Океана показва, че само 1% от компаниите в тях имат негативен рейтинг според пазарните анализатори. В същото време очакванията са S&P 500 и Stoxx Europe 600 да се покачат с 20% за идните 12 месеца. Това е в голям контраст с повишенията на лихвите и очакванията за рецесия. Тези оптимистични очаквания ме озадачават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още