IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед да натисне спирачката на лихвите оцветява в зелено щатските индекси*

Акциите на Qualcomm поскъпват с 5,6%, след като компанията прогнозира приходи от продажби и печалба за първото си фискално тримесечие, които са над пазарните прогнози

18:09 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси отчитат ръстове в началото на редовната търговия, докато инвеститорите оценяват последния ход на Федералния резерв на САЩ да запази основните лихви непроменени на фона на охлаждащата се инфлация, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 1,08 на сто до 33 635,02 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 1,4 на сто до 4297,29 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 1,31% до 13 232,93 пункта.

Късно в сряда вечерта Фед запази непроменена основната си лихва, но остави вратата отворена за ново повишаване в съобщение, в което призна изненадващата сила на американската икономика, но също така отбеляза по-затегнатите условия за финансиране за бизнеса и домакинствата.

„Икономическата активност се разшири със силен темп през третото тримесечие“, съобщи американската централна банка след двудневното си заседание, на което ръководителите приеха единодушно да оставят основната лихва непроменена в диапазона 5,25-5,50%, в който се намира от юли.

Пазарите реагираха и на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на американците, които продължават да получават помощ при безработица, нараства за шеста поредна седмица, което показва, че хората, които остават без работа, все по-трудно успяват да си намерят нова. Показателят нараства до 1,82 млн. броя през седмицата, приключила на 21 октомври, като това е най-високото му ниво от април, става ясно от данни, публикувани от Министерството на труда на САЩ.

Подадените за първи път молби за обезщетения при безработица също нарастват до 217 хил. броя през седмицата, приключила на 28 октомври.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 2 ноември. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 2 ноември.

Акциите на Tesla прибавят над 5,4% към стойността си, докато тези на Nvidia и Apple поскъпват съответно с 2,2% и 1,7 на сто, подкрепени от новината за задържаните лихви и охлаждащата се инфлация.

Цената на книжата на Qualcomm се повишава с 5,6 на сто, след като компанията прогнозира приходи от продажби и печалба за първото си фискално тримесечие, които се оказаха над очакванията на Wall Street, след като спадът на продажбите на смартфони най-сетне започва да отслабва, особено в Китай.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 4,661% и 4,818 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, записва спад от 0,65% до 106,19 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент расте с 1,21% до 85,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,22 на сто до 81,42 долара за барел.

Цената на златото расте с 0,3 на сто до 1993,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:43 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още