IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за безработицата подкрепят оценката на Фед за охлаждане на пазара на труда

Ръста в броя на хората, които продължават да получават помощ при безработица, подчертава трудностите при намирането на нова работа

16:11 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на американците, които продължават да получават помощ при безработица, нараства за шеста поредна седмица, което показва, че хората, които остават без работа, все по-трудно успяват да си намерят нова, съобщава Bloomberg.

Показателят нараства до 1,82 млн. броя през седмицата, приключила на 21 октомври, като това е най-високото му ниво от април, става ясно от данни, публикувани от Министерството на труда на САЩ.

Подадените за първи път молби за обезщетения при безработица също нарастват до 217 хил. броя през седмицата, приключила на 28 октомври.

Четириседмичната пълзяща средна, която изглажда част от волатилността при седмичните данни, се повишава.

Цифрите подчертават въздействието, което дори лекото забавяне при наемането на служители може да има върху работниците. Въпреки че компаниите все още добавят работни места със стабилни темпове, а нивата на безработица остават ниски, темпът на наемане губи импулс, оставяйки някои безработни да търсят работа по-дълго време.

„Като цяло нивата остават ниски и предприятията все още не са започнали да освобождават работници с бързи темпове, като се има предвид, че икономическата активност и търсенето остават силни“, коментира Рубела Фароки, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics.

Месечният правителствен доклад за работните места, който трябва да бъде публикуван в петък, ще предложи по-цялостна картина на посоката, в която се движи пазарът на труда. Икономистите прогнозират, че САЩ ще добавят около 180 хил. позиции през октомври, което все още ще бъде над тенденцията за нарастване на работните места преди пандемията.

На некоригирана база подадените за първи път молби достигат 196 767 броя. Най-много нарастват заявленията в Мичиган, Калифорния и Северна Каролина, докато в Ню Йорк те намаляват.

Стачката на профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW) срещу трите основни автомобилни производители в САЩ може да е допринесла за растежа. Въпреки че стачкуващите работници не отговарят на изискванията за обезщетения за безработица в повечето щати, компаниите освободиха някои от служителите в заводите си в цялата страна.

Броят на американците, получаващи обезщетение при безработица, нараства за шеста поредна седмица. Източник: Bloomberg Броят на американците, получаващи обезщетение при безработица, нараства за шеста поредна седмица. Източник: Bloomberg

„Скромното нарастване на подадените за първи път молби за безработица, заедно с постоянното нарастване на хората, които продължават да получават обезщетение, предполага, че пазарът на труда е по-мек, отколкото изглежда на пръв поглед. В предишни проучвания относно домакинствата става ясно, че броят на хората, които остават безработни, расте по-бързо от броя на хората, излизащи от безработица - обикновено водещ индикатор за скок в нивото на безработица“, изтъква Елиза Уингър, икономист.

По-рано служителите на Федералния резерв повишиха лихвените проценти до 22-годишен връх, за да укротят инфлацията, а растящите разходи по заемите - които вече притискат секторите в цялата икономика - се очаква в крайна сметка да имат по-широко въздействие върху плановете за наемане на нови работници.

След като централната банка реши да остави лихвените проценти непроменени в сряда, гуверньорът Джеръм Пауъл отбеляза, че настъпва известно охлаждане на пазара на труда, но потвърди, че ако доказателствата сочат, че това вече не е така, това „може да изложи на риск по-нататъшния напредък по отношение на инфлацията и може изискват допълнително затягане на паричната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още