IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият доклад за работните места засили оптимизма на Wall Street

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на някои служители на Фед относно последните икономически данни от САЩ

23:16 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове на фона на оптимизма сред инвеститорите относно новия доклад за работните места в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,66 на сто до 34 061,32 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,94 на сто до 4358,34 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 1,38 на сто до 13 478,28 пункта.

Трейдърите обърнаха внимание на новия доклад за работните места в САЩ, където ръстът на наемане се забавя с повече от очакваното през октомври, нивото на безработица се е повишило до почти двугодишен връх от 3,9%, което показва, че силното търсене на работници от работодателите започва да отслабва.

Работните места извън селскостопанския сектор са се увеличили със 150 хил. миналия месец след ревизираните в низходяща посока 297 хил. позиции през септември, показа доклад на Бюрото по трудова статистика в петък. Месечният ръст на възнагражденията също се е забавил.

Междувременно секторът на услугите в САЩ се разширява с най-слабия си темп за последните пет месеца през октомври, тъй като активността намалява, а работодателите са забавили наемането на персонал. Общият показател за услугите на Института за управление на доставките (ISM) е спаднал с 1,8 пункта, най-много от март насам, до 51,8 пункта през октомври. Той се колебаеше на месечна база през последната година, въпреки че се задържа над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Пазарите реагираха и на последните коментари на някои служители на Фед. Според управителя на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин охлаждането на пазара на труда през миналия месец е добре дошла индикация за цялостното му нормализиране. Той все пак добави, че виждането ми относно корекцията в лихвените проценти ще зависи най-вече от данните за инфлацията.

„Това, което видяхме днес, бяха данни, които показват постепенно охлаждане на пазара на труда“, споделя Баркин в интервю за CNBC.

В същото време управителят Фед в Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че макар забавянето в темпа на наемане на нови работници е добра новина за централната банка на страната, ще бъде прибързано, ако регулаторът реагира на толкова ограничени данни, обхващащи само един месец, за да прекрати затягането на паричната си политика.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 ноември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 ноември.

„Това предполага, че пазарът на труда се забавя, което търсим - това е полезно“, изтъква Кашкари, визирайки последните данни за пазара на труда в САЩ.

При акциите книгата на Nvidia напреднаха с 3,4 на сто, докато тези на AMD и Qualcomm поскъпнаха съответно с 4,1% и 1,84 на сто.

Ценови ръстове отчетоха и акциите на Microsoft и Alphabet – съответно с 1,29 на сто и 1,39%.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 0,66 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,577% и 4,77 на сто.

Доларовият индекс записа спад в стойността от 0,99% до 105,07 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с близо 2% до 85,13 долара за барел, докато тази на West Texas Intermediate отчете спад от 1,94% до 80,86 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,3 на сто до 1999,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още