IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролните пазари очакват срещата на ОПЕК+ под натиска на буря в Черно море*

Петролният картел трябва да проведе заседание утре, за да обсъди удължаване или задълбочаване на съкращенията на добива

08:35 | 29.11.23 г. 2
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Цената на петрола започва сесията в сряда почти без промяна спрямо предходния ден, тъй като инвеститорите са предпазливи преди ключовата среща на ОПЕК+, на която трябва да бъде взето решение за политиката спрямо добива през следващите месеци. В същото време нарушаване на доставките в Черно море предотвратява спад на цените, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с три цента до 81,65 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 12 цента до 76,53 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% във вторник заради възможността Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ като Русия (ОПЕК+) да удължат или задълбочат съкращенията на добива, а също и заради притеснения за петролния добив в Казахстан и по-слабия американски долар.

ОПЕК+ трябва да проведе онлайн среща на ниво министри в четвъртък, за да обсъди целите за добива през 2024 г., след като отложи срещата на 26 ноември.

Преговорите ще бъдат трудни и удължаване на предходното споразумение е по-вероятно от по-дълбоки съкращения на добива, съобщиха четирима източници от ОПЕК+.

„Ако те (ОПЕК+) не постигнат предварително споразумение, не можем да изключим риска от ново отлагане на срещата, което вероятно ще подложи цените на петрола на известен натиск към понижение“, отбелязват Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от ING bank, в коментар до клиенти.

„Перспективите пред петролния пазар през 2024 г. до голяма степен ще зависят от политиката на ОПЕК+“, допълват те.

Силна буря в черноморския регион наруши износа на петрол на 2 млн. барела дневно от Казахстан и Русия, съобщиха представители на двете страни, а думите им се потвърждават и от данни на пристанищни оператори. Това засилва притесненията за затягане на доставките в краткосрочен план.

Най-големите петролни находища в Казахстан намаляват общия си дневен добив на петрол с 56% от 27 ноември, съобщи казахстанското министерство на енергетиката.

Петролът получи подкрепа и от слабостта на долара и спада на запасите от суров петрол в САЩ.

Доларът е на около тримесечно дъно спрямо основните си конкурентни валути в сряда на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв може да започне да понижава лихвите в началото на следващата година.

По-слабият долар обичайно подкрепя цените на петрола, тъй като го прави по-евтин за притежателите на други валути.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 817 хил. барела миналата седмица, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт.

Осем анализатори, до които Ройтерс се е допитала, са заявили, че запасите от суров петрол са намалели средно с около 900 хил. барела в седмицата до 24 ноември. Седмичните данни на американското правителство за запасите ще бъдат публикувани днес.

*Информацията е актуална към 8,18 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 7 месеца
Генерирате ли, генерирате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
мдааа ... съкращения на добиви , мрачни физиономии , търговия в рубли , опс ... грешка , не в рубли , ами в рупии , юани , дирхами ... не е весела картинката нещо в опецплюсите ... а що се събират в Женева , ми не в еритрея ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още