IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на „Софарма трейдинг“ да придобие 9 аптеки „Роял Фармаси“

Обектите се намират в София, Перник, Радомир и Дупница

08:25 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Софарма трейдинг АД
Снимка: Софарма трейдинг АД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила „Софарма трейдинг“ АД да придобие девет аптеки от веригата „Роял Фармаси“.

Това се вижда от решение на регулатора, публикувано на сайта му.

Аптеките се намират в София, Перник, Радомир и Дупница.

Комисията посочва, че общият пазарен дял на участниците след концентрацията ще е в диапазона 10-20% само в София. В столицата са регистрирани малко над 700 аптеки, посочват от КЗК в решението си.

Подобен дял ще има дружеството и в Перник след сделката, където са регистрирани общо 41 аптеки.

Общият пазарен дял на обединената група по отношение продажбите на територията на Дупница ще е 5-10%. Лидер на пазара е „Давков Дупница“, а групата ще е на второ място заедно с „Надежда Дупница“ и „Хелиос Дупница“. В София и Перник обединената група е пазарен лидер.

Според КЗК придобиваното дружество ще добави незначителен пазарен дял към вече заетия дял от „Софарма трейдинг“, които оперират в сектора на търговията с лекарства чрез веригата аптеки SOpharmacy.

КЗК посочва, че лидер в страната по брой аптеки е „Марешки Холд“, докато веригата на „Софарма трейдинг“ е на второ място.  

В решението си Комисията подчертава, че на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти в страната са активни значителен брой самостоятелни аптеки и вериги, които не са част от вертикално интегрирани групи, както и вериги аптеки, които са част от вертикално свързани структури.  

Активното пазарното присъствие на голям брой участници, част от които са със сходно пазарно положение, е индикация за възможното наличие на достатъчен конкурентен натиск върху пазарното поведение на новата структура, посочват от КЗК в решението си.

Подобно е и становището на Комисията за позициите на „Софарма трейдинг“ на пазара на лекарства, търгувани на едро. Предвид структурата на пазара на търговия на едро с лекарствени продукти може да се заключи, че „Софарма Трейдинг“ АД не притежава такава пазарна сила, която да даде възможност или стимул на компанията да възпрепятства или ограничи доставките, заключават от КЗК.

В последната година акциите на „Софарма трейдинг“ поевтиняват незначително – с 0,33%, а пазарната капитализация на дружеството достига малко под 205,7 млн. лева.

Към момента под бранда SOpharmacy оперират повече от 200 аптеки в над 40 града в България. Веригата има и онлайн магазин, а от началото на 2023 г. – и мобилно приложение. В последните години „Софарма трейдинг“ придоби 19 аптеки от веригата „ФармаСтор“ и 154 аптеки от веригите Ceiba, Sanita, SCS и Vitalis.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още