IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: През 2024 г. златото може да тества нива от 2500 долара за тройунция

Въпреки високите цени злато с цел инвестиция се търси изключително активно у нас, посочи доц. д-р Валентина Григорова-Генчева

10:22 | 13.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Достигането на върховата стойност на цената на златото от 2135 долара за тройунция в началото на месеца бе очаквано от анализатори, търговци и експерти. Неминуемо следващата спирка ще бъде още по-нагоре на нива 2300 долара и може би и 2500 долара през идната година. Това коментира доц. д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка и преподавател във ВУЗФ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Очакват се и решенията на Федералния резерв и Европейската централна банка, тъй като тези решения пряко влияят на цената на златото, посочи гостът.

Експертът уточни, че достигнатата върхова стойност на златото се дължи на продължителния пик на ценовите нива и борсовите фиксинги вследствие на пандемията. Тенденцията се наблюдава за четвърта поредна година от 2020 г. насам. Освен кризата вследствие на пандемията, двете войни оказват силно влияние на цената на благородния метал.

Желанието за печалба на инвеститорите тласка златото към неочаквани скокове. Гостът обясни, че това е желание да се тестват стойностите, които металът може да премине. "Видяхме спокойното преминаване на границата от 2100 долара за тройунция, а 2000 долара вече не е психологическа бариера“, каза доц. д-р Валентина Григорова-Генчева.

„Неминуемо следващата спирка ще бъде още по-нагоре на нива 2200, 2300, може би, защо не и 2500 долара за тройунция през идната година, която по никакъв начин не носи обещания за сигурност, стабилност, прекратяване на конфликти. Нямаме основания да очакваме прекалено спокойствие и спад в цените“, каза анализаторът. 

По думите на доц. д-р Валентина Григорова-Генчева златото е по-примамливо за инвестиция от държавните облигации на САЩ, тъй като съпоставката между доходност и нива на инфлацията на двата актива е по-благоприятна за метала, който дава около 8% доходност на година. Желанието на централните банки да купуват злато и да подсилват резервите си, влияе на цената на метала.

„И през миналата година, както особено през 2022 г., имаме едни масивни покупки от редица централни банки, както и сериозно трезориране на добитото злато в държави като Китай и Русия“, отчете събеседникът.

Въпреки високите цени злато с цел инвестиция се търси изключително активно у нас, обясни гостът. В момента тенденцията е закупуване на 50- или 100-грамови кюлчета, тъй като са по-достъпни и осигуряват по-бързо възвръщане на финансовите средства – от злато във фиатна валута. Много рядко се отчитат сделки на обратно изкупуване, българинът обича да трезорира, посочи тя.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още