IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сигналите на Фед Dow Jones премина за първи път границата от 37 хил. пункта

И трите основни борсови индекса в САЩ завършиха деня на нови 52-седмични върхове

23:59 | 13.12.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones Industrial Average отбеляза рекорд в сряда, след като Федералният резерв даде сигнал, че ще понижи лихвите няколко пъти следващата година, задоволявайки очакванията на инвеститорите, които се надяваха, че централната банка ще започне най-сетне да признава забавянето на темпа на инфлацията с не толкова агресивна парична политика, предава CNBC.

Индексът на сините чипове, в който влизат 30 компании, нарасна с над 500 пункта и завърши търговията на ниво от 37 090,24 пункта. За първи път бенчмаркът преминава границата от 37 хил. пункта в края на търговията, като подобрява предишния рекорд от януари 2022 г. Във връхната си точка от сесията Dow достигна 37 094,85 пункта.

Широкият измерител S&P 500 завърши деня на ниво от 4707,09 пункта, като премина границата от 4700 пункта за първи път от януари 2022 г. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1,38% към стойността си до ниво от 14 733,96 пункта.

И трите основни индекса достигнаха нови 52-седмични върхове.

Централната банка запази основната си лихва непроменена в диапазона от 5,25%-5,5%, както се очакваше, но по-важното е, че прогнозира три понижения на лихвите през 2024 г., които се повече от предишните ѝ прогнози. Инвеститорите все повече се надяват, че Фед ще даде по-ясен сигнал, че ще започне да намалява лихвите догодина след забавянето в данните за инфлацията през последно време.

В съобщението си след заседанието Федералният резерв призна, че инфлацията „се е успокоила“ през последната година и централната банка официално понижи прогнозите си за инфлацията през 2024 г. на 2,4% спрямо предишните очаквания за 2,6 на сто.

„Днес Фед даде на пазара подранил подарък за празниците, след като най-сетне за първи път направи положителен коментар за инфлацията“, отбелязва Джина Болвин, президент на Bolvin Wealth Management Group. „Изглежда, че Фед върви в посоката на пазара вместо пазарът да върви към Фед. Пазарното рали на Дядо Коледа може да продължи“, допълва тя.

Dow отстъпи от предишните си рекордни нива в началото на 2022 г., след като Фед започна кампанията си по затягане на паричната политика, за да овладее инфлацията. Миналата година бенчмаркът отбеляза спад с 8,8%, най-големия от 2008 г. насам.

Но от началото на четвъртото тримесечие Dow е нараснал с над 10%, подкрепен от засилените очакванията за по-смекчена парична политика.

С ръстовете в сряда повишаването на Dow от началото на годината достигна 11,9 на сто. По-широкият пазар отбелязва още по-големи ръстове – S&P 500 е нагоре с 22,6% от началото на 2023 г., а Nasdaq Composite прибавя 40,8 на сто.

Пазарът получи нови насърчаващи данни за инфлацията – индексът на производствените цени е останал непроменен през ноември. Това се случва, след като във вторник публикуваният индекс на потребителските цени показа, че те са забавили годишния си растеж до 3,1% миналия месец.

След обявяването на прогнозите на Фед доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която е бенчмарк за лихвите по ипотечните и други заеми, се понижи до 4,03%, най-ниското ниво от август насам. Доходността по 30-годишните ДКЦ също е надолу до 4,181%.

Книжата на Bank of America и Wells Fargo, които вероятно ще се възползват, ако Фед постигне т. нар. меко кацане, поскъпнаха със съответно 4% и близо 3%  сряда. Цената на акциите на Home Depot, чиито продажби може да бъдат подкрепени от съживяване на жилищния пазар, се повиши с 3%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи с 0,9% до 102,93 пункта. Еврото се разменя за 1,087 долара, а паундът - за 1,262 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват леко до 142,84 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 1% благодарение на много по-големите от очакванията изтеглени количества за седмицата от американските складове за суров петрол и сигнала на Фед за три понижения на лихвите догодина. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за февруари прибавиха 1,02 долара до 74,26 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари поскъпнаха с 86 цента до 69,47 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото напреднаха с 0,2% до 1997,30 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още