IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авария е спряла цеха за азотна киселина на „Неохим“ дни преди старта на плановия ремонт

Дружеството е преустановило производството и на амониев нитрат заради технологичната обвързаност на звената

17:18 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Неохим АД
Снимка: Неохим АД

Дни преди да спре работа за планови ремонти и проверки на съоръженията, производителят на торове „Неохим“ АД обяви, че авария е спряла цеха за производство на азотна киселина.

Поради технологична обвързаност на цеховете е преустановено производството и на амониев нитрат, както и е спряна турбо-генераторната станция, посочва се в съобщение на дружеството, публикувано на сайта x3news.com.

В началото на декември „Неохим“ съобщи, че от 31 декември ще започне спиране на цеховете. Към 2 януари 2024 г. цеховете в дружеството се планираше да са напълно спрели, за да се извършат задължителни периодични технически прегледи и изпитване на съоръжения, работещи под налягане, както и планови ремонти.

Дружеството планираше производството на амониев нитрат да се възобнови към края на февруари 2024 г.

Компанията вероятно ще обяви на по-късен етап как ще се променят сроковете за плановите ремонти, след като установи каква е аварията и прецени в какъв срок ще бъде отстранена. Поне така процедираше дружеството при множеството аварии и спирания през тази година.

„Неохим“ е най-губещата акция от SOFIX и е на второ място по спад от дружествата, включени в BGBX40, тази година заради силното свиване на приходите след рекордната 2022 г. и отчетената загуба. Акцията изтрива над 31% от стойността си.

През третото тримесечие дружеството активизира продажбите и това намали загубата за периода до само 232 хил. лева. За цялото деветмесечие обаче компанията реализира над 23 млн. лева загуба.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още