IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа шеста поредна сесия на растеж на фона на силните данни за БВП на САЩ

Акциите на Tesla отчетоха най-мрачния си ден от 2020 г., след като поевтиняха с над 12%

23:34 | 25.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, докато лидерът на американския пазар на електромобили Tesla Inc. регистрира най-мрачния си ден от 2020 г., след като акциите му поевтиняха с над 12%, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,64% до 38 049,13 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite се повиши с 0,18 на сто до 15 510,50 пункта.

Широкият показател S&P 500 записа ръст от 0,53% до 4894,16 пункта, регистрирайки шеста поредна сесия на растеж.

Във фокуса на пазарите попаднаха новите данни за американската икономика, която се е разширила по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие на миналата година благодарение на силните потребителски разходи. Брутният вътрешен продукт на страната през последното тримесечие се е увеличил с 3,3% на годишна база, съобщи в четвъртък Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията в предварителната си оценка на БВП за четвъртото тримесечие.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 януари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 януари.

През третото тримесечие икономиката нарасна с 4,9%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст на БВП от 2,0%, като оценките варираха от 0,8% до 2,8%.

Силен ценови спад отчетоха книжата на Tesla, след като компанията представи разочароващ отчет за четвъртото тримесечие и предупреди за по-бавен растеж на продажбите за тази година.

Тримесечни приходи от продажби на Tesla. Източник: CNBC Тримесечни приходи от продажби на Tesla. Източник: CNBC

От друга страна акциите на IBM поскъпнаха с над 9%, след като софтуерният разработчик представи приходи и печалба, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Над една пета от компаниите в S&P 500 представиха своите отчети, като 74% от тях надминават пазарните очаквания.

Трейдърите обърнаха внимание и на фючърсите върху лития – метал, особено важен за електромобилните батерии – които поевтиняха на фона на охлаждащото се търсене на превозни средства в Китай. Цената на търгуваните на Лондонската метална борса фючърси на метала се понижи с над 80% от 1 декември досега, достигайки най-ниското си ниво, откакто договорът беше създаден през юли 2021 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,124% и 4,372 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете ръст от 0,26% до 103,5 пункта.

При търговията с петрол цената на сорт Брент се повиши с близо 3% до 82,39 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха междувременно с 2,86% до 77,24 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,1% до 2017,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още