IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е одобрила проспекта за облигациите на "Доверие Обединен Холдинг"

Набраните средства ще се използват за изплащане на банков заем към "Уникредит Булбанк" и "Телекомплект"

10:04 | 26.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспекта на „Доверие Обединен Холдинг“ АД за публично предлагане на конвертируеми облигации, вижда се от решенията на финансовия надзор, публикувани на сайта му.

Емисията е в размер до 200 000 броя поименни, безналични, лихвоносни, необезпечени, свободнопрехвърляеми, конвертируеми облигации с номинална и емисионна стойност на една облигация 100 лева.

Лихвеният процент е плаващ и се определя от 6-месечния EURIBOR, увеличен с надбавка от 2% годишно, но общо не по-малко от 2% и не повече от 6% годишно. Лихвата се предвижда да се изплаща на 6 месеца.

Матуритетът на облигациите е 5 години, считано от датата на издаване на емисията.

На падежа на облигациите всеки облигационер ще има право вместо изплащане на притежаваните от него облигации да ги замени за такъв брой акции, отговарящи на актуалното към момента на замяната конверсионно съотношение. Една облигация ще може да се конвертира в 10 акции, като конверсионното съотношение и конверсионната цена могат да бъдат актуализирани при условията, описани в проспекта.

Целта на облигационния заем е набиране на средства, които ще бъдат използвани за преструктуриране на дълга в групата на „Доверие Обединен Холдинг“.

Предвижда се, ако емисията е успешна, с 4 млн. лева да се погаси банков дълг към „Уникредит Булбанк“ АД. При пълната набрана сума – 20 млн. лева, се предвижда 6,4 млн. лева да отидат за погасяване на задължения към свързани лица (по-точно заем от „Телекомплект“ АД). Тази сума намалява до 2,4 млн. лева, ако бъдат набрани 10 млн. лева от облигациите.

Близо 10 млн. лева се предвижда да бъдат предоставени като заем на дъщерното дружество „Доверие Инвест“ АД, чрез което холдингът държи мажоритарния дял в молдовската банка, която има най-голям принос за приходите и печалбата на публичната компания. Ако обаче не бъде набрана максимално заложената сума, а 10 млн. лева, „Доверие Инвест“ ще получи 3,6 млн. лева.

Акциите на „Доверие Обединен Холдинг“ поскъпват с над 10% в последната година, а пазарната капитализация на дружеството достига 191,35 млн. лева.

Свързани компании:

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още